Цього разу володаря 2017 року Вогняного Півня ми відшукали легко, бо чи не у кожнім господарстві є когутик, що пильнує за порядком у курнику і стереже своїх зозулястих. А у жительки Зимного Лариси Кривенчук, котра і сама за Східним гороскопом народилася у рік Півня, різної птиці не злічити! «А як же у селі без неї?» – дивується жінка, показуючи своє птаство: є тут кури, качки, індики, качкогуси та ще кілька півнів. Правда, червоного півня, який символізує цей рік, для фото впіймати так і не вдалося, він, як і предрікає гороскоп, виявився дуже метким і вертвлявим.
Своїх гребенястих господиня називає «будильниками», бо ці провісники ранкової зорі з родини фазанових першими в окрузі сповіщають про початок нового дня й переспівують сусідських – хто голосніше?
Дай, Боже, щоб цей рік був світлим і мирним, щоб Півень своїм голосним співом розігнав усі недобрі сили!

У Зимному на кожнім подвір’ї когут співає

Коли молодша донька Карасюків вийшла заміж, то з чоловіком Валерієм Володимировичем взялися господарювати самостійно, й розвели ще більше індиків, качок, гусей, качко-гусей, курей іспанської породи. Крім птиці тримали коні, по троє корів і телят, п’ятеро свиней – годували для себе, та на базар везли, бо тоді якраз будувались. Енергійна і непосидюча молодиця давала лад вдома й на роботі, а працювала зоотехніком у колгоспі імені Ватутіна, а згодом – у спілці «Зимнівська», днювала і ночувала біля корів, і має понад два десятки літ зоотехнічного стажу.

Лариса Оксентіївна пригадує, як вночі бігала до телят, бо то ті хворіли, то корови телилися. Чоловік ніколи не дорікнув, що надто вже вона переймалася колективним хазяйством, а і сам старався допомогти на фермі, більшу частину домашньої роботи брав на свої плечі. І нині, хоч обоє і на пенсії, ділять роботу навпіл, а глава родини, як і у молодості, допомагає дружині й прислухається до її порад. А її турбують не тільки домашні клопоти, а й громадські справи.

Вочевидь, отой таки Східний гороскоп вплинув на життя Лариси Кривенчук, котра народилась у рік Півня, бо вона любить доглядати птицю. Та ще пам’ятає: на батьківськім подвір’ї завжди ходило чимало зозулястих чубаточок і півнів, й вона малим дівчам тайком від матусі їх підгодовувала – зерна їм сипне й водиці наллє.

Свого часу односельці обирали її депутатом сільської і районної рад. То завдячуючи Ларисі Кривенчук, яку підтримали більшість односельців, не «прописалася» у селі вишка мобільного зв’язку. Хоче вона, аби на вулиці Монастирській проклали тротуар, бо діти до школи йдуть асфальтованою дорогою, а на ній автівки ганяють з шаленою швидкістю, ніяких знаків обмеження швидкості не встановлено. Болить душа за благоустрій у селі, бо деякі обійстя заростають бур’янами, бо там немає кому господарювати. А ті хащі б громадою скосити й навести лад.

Разом з батьками у спільнім будинку живе донька Рая з чоловіком, у сусіднім мешкає донька Валентина, і усі троє онуків Владислав, Оля і Діма, як каже бабуся, виросли біля неї. А Кривенчуки-старші тішаться, що доньки поряд, допомагають одне одному і сіяти, і садити, й врожай збирати. На півтора гектарах сіють зернові, кормові буряки, садять картоплю.

За птаством більше пильнує бабуся. З року в рік, аби мати власних пташенят, садить на яйця індичок, а ось качко-гусей купує на базарі й виростають вони до семи кілограмів. Кілька років назад придбали курей іспанської породи – їх привозять із Закарпаття й вони тим особливі, що швидко ростуть, бо куплені у березні, вже у липні можна різати.

– Аби птиця добре набирала вагу і неслася, треба урізноманітнювати корми, й окрім зерна давати овочі – картоплю і буряки, сипати крейду і пісок. Не забувайте про вітаміни з ветаптеки, купуйте препарат «несучка», взимку ставте лише теплу воду, а підлогу в курнику застеляйте соломою або сіном – щоб було сухо і у птиці лапи не мерзли.

Лариса Кривенчук

Лариса Кривенчук

Коли у свята за столом збирається дружна родина, то тут уже верховодять доньки. Вони, як мовиться, напечуть і наварять, але і до матусиних порад прислухаються. Й обов’язково на стіл подають печену домашню птицю. Рецепт її приготування не складний: обпатрану індичку, гуску чи качку на добу замочують у маринаді з сіллю, після трохи натирають перцем (можна з часником), змащують майонезом, середину фарширують кашею з чорносливом або грибами, чи начиняють яблуками, можна й капустою, кладуть у харчовий рукав й печуть півтори години. А з півня смачний холодець варять.

У травні Лариса Кривенчук святкуватиме ювілей – 60-річчя. Що найбільш хоче у своїм «півнячім» році? Каже, що найперше проситиме здоров’я для найрідніших і миру для України.

comments powered by HyperComments
- реклама -