Цього разу володаря 2017 року Вогняного Півня ми відшукали легко, бо чи не у кожнім господарстві є когутик, що пильнує за порядком у курнику і стереже своїх зозулястих. А у жительки Зимного Лариси Кривенчук, котра і сама за Східним гороскопом народилася у рік Півня, різної птиці не злічити! «А як же у селі без неї?» – дивується жінка, показуючи своє птаство: є тут кури, качки, індики, качкогуси та ще кілька півнів. Правда, червоного півня, який символізує цей рік, для фото впіймати так і не вдалося, він, як і предрікає гороскоп, виявився дуже метким і вертвлявим.
Своїх гребенястих господиня називає «будильниками», бо ці провісники ранкової зорі з родини фазанових першими в окрузі сповіщають про початок нового дня й переспівують сусідських – хто голосніше?
Дай, Боже, щоб цей рік був світлим і мирним, щоб Півень своїм голосним співом розігнав усі недобрі сили!

У Зимному на кожнім подвір’ї когут співає

Коли молодша донька Карасюків вийшла заміж, то з чоловіком Валерієм Володимировичем взялися господарювати самостійно, й розвели ще більше індиків, качок, гусей, качко-гусей, курей іспанської породи. Крім птиці тримали коні, по троє корів і телят, п’ятеро свиней – годували для себе, та на базар везли, бо тоді якраз будувались. Енергійна і непосидюча молодиця давала лад вдома й на роботі, а працювала зоотехніком у колгоспі імені Ватутіна, а згодом – у спілці «Зимнівська», днювала і ночувала біля корів, і має понад два десятки літ зоотехнічного стажу.

- реклама -

Лариса Оксентіївна пригадує, як вночі бігала до телят, бо то ті хворіли, то корови телилися. Чоловік ніколи не дорікнув, що надто вже вона переймалася колективним хазяйством, а і сам старався допомогти на фермі, більшу частину домашньої роботи брав на свої плечі. І нині, хоч обоє і на пенсії, ділять роботу навпіл, а глава родини, як і у молодості, допомагає дружині й прислухається до її порад. А її турбують не тільки домашні клопоти, а й громадські справи.

Вочевидь, отой таки Східний гороскоп вплинув на життя Лариси Кривенчук, котра народилась у рік Півня, бо вона любить доглядати птицю. Та ще пам’ятає: на батьківськім подвір’ї завжди ходило чимало зозулястих чубаточок і півнів, й вона малим дівчам тайком від матусі їх підгодовувала – зерна їм сипне й водиці наллє.

Свого часу односельці обирали її депутатом сільської і районної рад. То завдячуючи Ларисі Кривенчук, яку підтримали більшість односельців, не «прописалася» у селі вишка мобільного зв’язку. Хоче вона, аби на вулиці Монастирській проклали тротуар, бо діти до школи йдуть асфальтованою дорогою, а на ній автівки ганяють з шаленою швидкістю, ніяких знаків обмеження швидкості не встановлено. Болить душа за благоустрій у селі, бо деякі обійстя заростають бур’янами, бо там немає кому господарювати. А ті хащі б громадою скосити й навести лад.

Разом з батьками у спільнім будинку живе донька Рая з чоловіком, у сусіднім мешкає донька Валентина, і усі троє онуків Владислав, Оля і Діма, як каже бабуся, виросли біля неї. А Кривенчуки-старші тішаться, що доньки поряд, допомагають одне одному і сіяти, і садити, й врожай збирати. На півтора гектарах сіють зернові, кормові буряки, садять картоплю.

За птаством більше пильнує бабуся. З року в рік, аби мати власних пташенят, садить на яйця індичок, а ось качко-гусей купує на базарі й виростають вони до семи кілограмів. Кілька років назад придбали курей іспанської породи – їх привозять із Закарпаття й вони тим особливі, що швидко ростуть, бо куплені у березні, вже у липні можна різати.

– Аби птиця добре набирала вагу і неслася, треба урізноманітнювати корми, й окрім зерна давати овочі – картоплю і буряки, сипати крейду і пісок. Не забувайте про вітаміни з ветаптеки, купуйте препарат «несучка», взимку ставте лише теплу воду, а підлогу в курнику застеляйте соломою або сіном – щоб було сухо і у птиці лапи не мерзли.

Лариса Кривенчук

Лариса Кривенчук

Коли у свята за столом збирається дружна родина, то тут уже верховодять доньки. Вони, як мовиться, напечуть і наварять, але і до матусиних порад прислухаються. Й обов’язково на стіл подають печену домашню птицю. Рецепт її приготування не складний: обпатрану індичку, гуску чи качку на добу замочують у маринаді з сіллю, після трохи натирають перцем (можна з часником), змащують майонезом, середину фарширують кашею з чорносливом або грибами, чи начиняють яблуками, можна й капустою, кладуть у харчовий рукав й печуть півтори години. А з півня смачний холодець варять.

У травні Лариса Кривенчук святкуватиме ювілей – 60-річчя. Що найбільш хоче у своїм «півнячім» році? Каже, що найперше проситиме здоров’я для найрідніших і миру для України.

comments powered by HyperComments
- реклама -