На нехитру табличку із надписом «Жива риба. Соми» на трасі Володимир-Волинський-Ковель, що поруч із селом Верба, нині звертають увагу чимало водіїв, адже розведенням кларієвого сома тут ще ніхто не займався. Ця невелика акваферма під назвою «Фішково», яку відкрив льотничанин Сергій Корець, нині єдина на Волині, де вирощують вусатих вихідців із африканського Нілу в умовах закритого водопостачання.

У приміщенні площею 220 квадратних метрів, яке ще рік тому було занедбаною конторою колишнього колгоспу, нині кілька залів з 10-12-тонними  басейнами, вщерть заповненими рибою.

- реклама -

– Ось у цім басейні, який ми називаємо «дитячим садком», зараз знаходиться 10 тисяч мальків, а за декілька місяців ми їх переведемо до «школи», – розповідає власник акваферми Сергій Корець і показує наступну залу з кількома басейнами. Кидає у воду жменю корму і все приміщення наповнюється бризками води – у басейні аж кишить від чималої хижої риби, адже щільність посадки кларієвого сома дуже висока.

– Хоч їх тут і тут і тисячі, утім коли щодня годуєш сомів через кожні три години, то здається, що впізнаєш їх уже за мордочками, – додає, посміхаючись, Сергій.

Вирощують сомів навіть у квартирах

За фахом Сергій Корець – слюсар  з ремонту автомобільного обладнання. У 2014 році був мобілізований до лав Збройний Сил, а коли через рік повернуся з буремного Сходу додому, задумався над власною справою.

– Ідея започаткувати ферму із вирощування кларієвого сома належить не мені, а товаришу з Володимира, який  сам пробував це робити, але, звісно, в значно менших обсягах просто на своєму обійсті, – зізнається Сергій. – Мене це одразу зацікавило, адже така риба невибаглива у догляді, швидко росте, а ще має високі смакові якості. Переваги вирощування риби в закритих басейнах у порівнянні зі ставками у тому, що вода, яка надходить зі свердловини чиста, крім цього риба не має контакту із землею, тож ризик підчепити якусь хворобу  мінімальний. Та й характерного запаху мулу, на відміну від річкового сому, у кларієвого нема.

Аби навчитись усім тонкощам розведення африканського сома, Сергій їздив переймати досвід на великі акваферми у Жашків, Рівне та Одесу. І вже невдовзі, заручившись підтримкою родини, придбав необхідне устаткування, яке розмістили у колись занедбаному приміщенні колишнього колгоспу села Верба. Фінансову підтримку на розвиток бізнесу отримав також і від держави, скориставшись програмою служби зайнятості, де на той час перебував на обліку.

– Рік тому почали потрохи відбудовувати це приміщення – відновили стіни, повставляли вікна, вирили свердловину та почали облаштування басейнів. І коли нарешті все було готове, придбали першу партію малька в одеської фірми «Аквапром». Уже за8 місяців майже 15 тисяч мальків доросли до рибин вагою понад  кілограм, – розповідає Сергій.

Скільки наразі сомів живуть у басейнах рибної ферми її господарі точно відповісти не можуть, адже після закупки першої партії придбали 10 тисяч мальків, а кілька місяців тому ще 14 тисяч. Кількість чимала, тож порахувати усіх неможливо, оскільки серед популяції бувають і втрати, значною мірою через притаманний сомам «канібалізм». А апетит у цієї риби завидний – годують сомів щотри години тюлькою та спеціальним натуральним кормом, до складу якого входить рибне борошно та злаки.

Холодна вода волинських річок не для кларієвого сома, адже в природних умовах він водиться в африканських Нілі та Йорадні, через що має назву «нільський» та «йорданський» сом. А «приручити» цю рибу та вирощувати в умовах замкнутого водопостачання навчились лише у 80-х роках минулого століття. Першим це вдалось голландцям, а пізніше сомині ферми з’явились і в інших європейських країнах. В Україні розведення африканського сома поки що набуває популярності і великих ферм є небагато, натомість є чимало любителів такої справи, котрі вирощують рибу в невеликих обсягах у себе вдома, інколи навіть у квартирах!

– Воду в басейнах ми змінюємо раз на добу, а температура постійно підтримується у межах 27 градусів. Тому котел на нашій фермі працює 24 години на добу 365 днів на рік. Крім цього, проводимо аерацію води, яка має бути достатньо насичена повітрям. Стикались раніше з проблемою перебоїв в електропостачанні, але зараз маємо власний генератор, тож коли вимикають світло, нам не так страшно, – зазначає 30-річний господар ферми.

Риба, що може..втекти з дому

Кларієвий сом надзвичайно живуча, сильна та розумна риба. Цікаво,  що  він може жити без води протягом двох діб, дихаючи звичайним повітрям. Вся справа в тому, що у цієї риби  є як зябра, так і легені. На своїй батьківщині, в Африці, соми можуть до  кілометра ходити «пішки» – коли вода йде з річок. З ям з водою, куди вони потрапляють, соми можуть вистрибувати до  двох  метрів у висоту і поповзом шукати воду.

– Один з наших постійних покупців розповів цікавий випадок, який трапився із сомами, котрих він придбав і залишив на ніч у мисці. Вранці здивуванню не було меж, адже риба просто зникла з дому! – сміючись, розповідає господар ферми. – Одного знайшли відразу, а другого лише за декілька годин на присадибній ділянці, де сом вже рив собі «нірку».

У далекій перспективі  «Фішково» планує вирощувати креветки, але поки що тут докладають усіх зусиль,  аби розвивати сомину ферму – будують наразі нову котельню, хочуть  також зробити ставок, де можна буде порибалити і власноруч упіймати африканського хижака. Працювати на господарстві потрібно цілодобово, тому поки що часу на маркетинг не вистачає, а реалізують рибу одразу із ферми за ціною по 80 гривень за кілограм, а також завозять невеликі партії на ринок до Володимира. Цього літа чи не найбільшим попитом, особливо серед відпочивальників на Шацьких озерах, користувалась новинка від «Фішково» – копчений сом, якого на смак не відрізнити від делікатесного вугра.

– Взимку плануємо зайнятись ринками збуту, а поки що найкращою рекламою є люди, котрі купують у нас рибу,а потім розповідають про це друзям і знайомим, – зазначає Сергій, продавши півторакілограмового сома черговому клієнту, який саме під’їхав на автівці до акваферми.

М’ясо цієї риби дуже смачне та має неоднорідне забарвлення, через що його називають «мармуровим сомом». В родині власників акваферми сом – невід’ємна частина раціону. Особливо полюбляють смажити стейки  на грилі. Смакує вирощена татом рибка і донечці Софійці, якій скоро виповниться два роки. І це при тому, що риба у списку заборонених продуктів, оскільки у дівчинки  харчова алергія. Утім від гіпоалергенного кларієвого сома у дитини жодних алергічних реакцій.

Тетяна ІЗОТОВА.

comments powered by HyperComments
- реклама -