Ми продовжуємо розповідати про особливості роботи та секрети хлібопекарської праці фахівців Володимир-Волинського хлібозаводу, якому невдовзі виповниться 75 років. Цього разу мова йтиме про житньо-пшеничний хліб «Княжий», котрий щодня з’являється на столах багатьох володимирчан, які звикли називати його сірим.

Іще з дитинства пам’ятаю, як мама відправляла до магазину по хліб – за буханцями сірого та білого. Та доки дійдеш додому, то від пахучого та ще теплого хліба лишалось трохи більше половини. Особливо чомусь смакував саме сірий хліб та його хрустка скоринка.

- реклама -

До речі, цікава особливість – лише володимирчани звикли класифікувати хліб на білий, сірий та чорний. Адже у решті міст України, де досі доводилось бувати, якщо в магазині попросиш буханку сірого, то у відповідь побачиш здивоване обличчя продавця, адже там хліб лише білий та чорний.

Завдяки тому, що тепер хліб випікається у сучасних печах за зміненою рецептурою,  нині  традиційний сірий володимирський хліб виглядає дещо інакше, аніж це було в 90-х роках. А ще буханець має гарне пакування, на якому красується назва  «Княжий», отож одразу зрозуміло, де він виготовлений. Та, попри ці зміни, є дещо, що залишається незмінною константою – висока якість та чудовий смак хлібної продукції Володимир-Волинського хлібозаводу, котра випікається за традиційною рецептурою, без спрощених технологій.

 Підготовка до народження хліба – у чоловічих руках  

Процес виготовлення хліба починається ще задовго до підготовки тіста, адже спершу на підприємство надходить сировина, з якої  і виготовляють хлібобулочні смаколики, – борошно, дріжджі, яйця, цукор та інші необхідні інгредієнти. Купують продукти лише у перевірених постачальників, котрі реалізовують  доброякісну та натуральну сировину, що підтверджено відповідними сертифікатами.

Прийом сировини на склад відбувається за участі завідуючої складом і працівника лабораторії хлібозаводу. Потім сировина подається на виробництво і підготовлюється до роботи. Одним з перших, хто розпочинає тривалий процес виробництва хліба, є оператор безтарного зберігання сировини. На підприємстві їх двоє, тож  працюють позмінно.

Олександр Свись досвідчений працівник, адже у дружньому колективі хлібозаводу він з 2001 року, а його колега Сергій Храновський  прийшов сюди на роботу у 2010 році, тож усі свої навички та вміння перейняв від напарника. Обоє чоловіків (а їх на підприємстві абсолютна меншість серед працівників) працюють на дуже відповідальній ділянці, адже саме вони розпочинають процес  зародження хліба – готують борошно до виробництва та ставлять опару у спеціальних величезних діжках.

– Днями вкотре довелось поспілкуватись з операторами безтарного зберігання сировини, у відповідь на своїза питання отримувала практично ідентичні відповіді – про те, що їм дійсно подобається те, чим займаються, та й сама специфіка роботи імпонує, попри те, що справа з борошном,  опарами і іншими інгредієнтами чомусь вважається лише жіночою роботою. До вподоби Олександру та Сергію і умови праці, і колектив, в якому вони працюють і цьому є беззаперечне підтвердження у  стажі їхньої роботи на підприємстві.  Словом, молодці хлопці! Щиро вдячна обом за їхню роботу, – зазначає директор ТзОВ «Володимир-Волинський хлібозавод» Наталія Дяченко.

Новий рецепт за традиційною технологією

Рецептура традиційного житньо-пшеничного хліба розроблена  власною лабораторією хлібозаводу під керівництвом начальника лабораторії Лариси Луцюк у 2013 році. Назву виріб отримав на честь княжого міста Володимира. До його складу входить пшеничне  та житнє обдирне борошно, вода, дріжджі, сіль, патока крохмальна. У комплексі всі ці інгредієнти мають неабиякий корисний вплив на організм, адже такий хліб містить  вітаміни, мікроелементи і навіть сприяє нормалізації обміну речовин, тож навіть тим, хто стежить за фігурою, не варто уникати вживання «Княжого». Чудовий смак цього хліба прекрасно поєднується з різноманітною їжею, а також його можна споживати  і як окрему страву.

– Ми дотримуємось виключно традиційної технології, а відтак тісто виброджує природнім шляхом, набираючи всіх необхідних властивостей, – розповідає пекар із 30-річним стажем Світлана Тихонюк. – Близько 12 годин займає весь процес виготовлення – від підживлення закваски до виходу з печі готового виробу. Усі процеси відбуваються послідовно: закваска-опара-тісто, а далі формування-випікання-укладання-доставка…

– Як і хліб «Княжий», так і кожен наш виріб має декілька досить тривалих у часі етапів приготування. Для пшеничних сортів – це опара-тісто, для житньо-пшеничних – закваска-опара-тісто, для заварних виробів – заварка-закваска-опара-тісто. Ніяких спрощених і скорочених технологій. Хоча наш традиційний метод є дуже затратним, але наважитись змінити його не можемо, адже за цим методом продукція особливо доброякісна та корисна, – додає Наталія Дяченко.

У щоденній клопіткій та відповідальній роботі зі створення хліба беруть участь десятки працівників – оператори  безтарного зберігання сировини, тістороби, формувальники тіста, пекарі, укладальники, пакувальники, комірники готової продукції, водії.  Завдяки їхній спільній злагодженій роботі, жителі міста, району та області щодня мають можливість смакувати свіжими, корисними, натуральними і смачними виробами. А ще на хлібозаводі наголошують – трудяться не лише для того,  аби спекти і продати, а для того аби приносити користь здоров’ю дорослих і дітей та дарувати смачне задоволення від кожного шматочка.

Усім смачного!

                                                                  Тетяна ІЗОТОВА.

comments powered by HyperComments
- реклама -