На головну Молодіжка Красиве і корисне: букети, які можна… з’їсти!

Красиве і корисне: букети, які можна… з’їсти!

Гадаєте, розкішний букет із 1000 й однієї троянди – мрія усіх дівчат? Аж ніяк! Деякі щиро не розуміють, навіщо викидати шалені гроші на подарунок, котрий, потішивши кілька днів, полетить у смітник. Аби довести, що компроміс між красивим і корисним можливий, а букети – це не завжди марнотратство, Ірина Ситнік взялася за створення фантастичних флористичних композицій з фруктів, овочів та інших дрібничок, які можна використати у побуті.

– Мені тут ідеться не лише про ощадливість, хоча, звичайно, приємніше витрачати гроші на те, що не тільки подарує позитивні емоції, а й безпосередню користь, – каже Іра. – Але ще більше мене приваблює те, що це абсолютно екологічна ідея: створюючи такий букет, я не долучаюся до збільшення кількості сміття, адже кожен із його складників можна повністю використати.

- реклама -

Достеменно не відомо, хто першим придумав замінити бутони квітів гронами винограду чи в’язанками моркви. Одні кажуть, що ідея їстівних букетів прийшла з США, інші – що з Росії. Ірина пригадує історію, як в однієї московської квітникарки, яка почала створювати фруктові композиції, замовила букет мама відомого російського співака – сину на День народження. Тому подарунок так сподобався, що він одразу ж поділився фото із ним в Instagram. Серед кількох десятків тисяч його підписників, звісно, знайшлося чимало тих, які захотіли і собі подібні букети. Так мода на фруктові композиції захопила Москву, а згодом їх почали створювати і в Україні.

Ірина виготовляти смачні букети вчилася самотужки. Пробувала, експериментувала, шукала найкращі варіанти поєднання складників. «Одразу зрозуміла: робити стандартні фруктові букети мені не цікаво. Хочеться, щоб кожен із моїх витворів відповідав індивідувальним смакам того, хто його отримає, пасував до ситуації. Хотілося б навітьрозробити цілу «лінійку» тематичних букетів до різних свят, щоб клієнти уже мали із чого вибирати», – ділиться планами дівчина.

Серед цікавинок з асортименту виробів Ірини Ситнік – букет «Не хворій» з вітаміном С й аскорбінкою, горіхами, чорною редькою, апельсинами, лимонами й гілочками хвої і «Пивний» букет – з сушеною рибкою і кількома пляшечками хмільного напою. У букет «Для лазні» додавала скраби й олійки для тіла, грейпфрут і, звісно, запашний банний віник. «Новорічний» букет складала з мандаринів і кока-коли. А бабусі подарувала цілий борщовий набір – теж, звісно, у вигляді букета.

 

Іринині букети мають ефект «скатерті-самобранки»: у «розібраному» вигляді здатні нагодувати невеличке товариство. Адже на дні народження й ювілеї часто замовляють букети з алкоголем – коньяком, добрим вином, шампанським. Доповнюють їх смачними наїдками – сиров’яленою ковбасою, грибочками, шоколадом. А от восьмиберезневі композиції (до цього свята дівчина створила їх аж дев’ять) – більш ніжні, у пастельних тонах з вкрапленнями зеленого й червоного, з тюльпанами (бо яке ж свято весни без них?) і вишуканими частунками – гранатами, виноградом, яблуками і тістечками-макарунами.


– Компоненти обираю дуже прискіпливо, – розповідає майстриня. – Вибирати можу довго, підшуковуючи фрукт чи овоч ідеальної форми й забарвлення. Купую супермаркетах і на базарі у перевірених продавців, у квітникарок беру зелені декоративні рослини, а тістечка замовляю у наших володимирських пекарів і дуже задоволена їхньою якістю. Загалом на створення одного букета йде 4-5 годин. Сюди входить і час назакупівлю продуктів. Складаю міцно, на совість, щоб композиція не розпалася дорогою до адресата. Вартість букета залежить від побажань клієнта щодо того, що має до нього входити. Середня ціна – 350 гривень, і 75 відсотків її становить собівартість усіх куплених компонентів.

Ірина сподівається, що на найближчий рік смачні букети лишатимуться у тренді, тож замовлень вистачатиме. Планує розширити географію покупців. Насамперед – зробить і відправить букет подрузі до іншогоміста, щоб перевірити, як він «переживе» дорогу. Якщо доставка виявиться успішною, то, можливо, про бренд «Surnuk», під яким працюєІрина, незабаром знатимуть у всіх куточках країни як творця найексклюзивніших їстівних букетів.

Віталіна Макарик.

comments powered by HyperComments
- реклама -