Новини

На  гастрономічнім  фестивалі

Архів
4 переглядів

   У конкурсі смачних прізвищ взяли участь 19 осіб з дев’ятьох родин. Свято  відвідали  дві сім’ї на прізвище Куліш, найчисельнішою виявилася родина Галушок, які прийшли  на «Смаковицю» учотирьох. Крім них, сім’ями з’явилися Галети й Мамалиги. Були ще й Калита, Книш, Маслянка, Вареник, Шулик.

Подарунки цим родинам підготували лісомисливське господарство та птахофабрика. У гарних стилізованих кошиках стояли банки з медом, чорничним варенням, березовим соком, лісовим чаєм, а також продукцією торгової марки «Епікур» – наборами свіжої курятини.

   Обрано переможців конкурсу «Коронна страва» шляхом голосуванням у  мережі Фейсбук. У номінації «Здорове харчування моєї дитини» перемогла Світлана Філюшкіна зі смаколиком для хлопчиків – шпинатним пирогом із сиром. Марія Фурманюк зі своїм теплим салатом з квасолі й помідорів перемогла в номінації «улюблена страва моєї бабусі». Серед страв з дарів лісу найкращою визнано засолені рижики  Оксани Масловської, а першість серед поданих у номінацію «моя коронна страва»  володимирчани-фейсбуківці віддали Юлії Саць за осінню фантазію, втілену у фаршированих баклажанах.

Ці четверо призерок одержали у подарунок керамічні тарелі для запікання, подяки від міського голови , а також сертифікати дегустаторів, що дали їм право спробувати й оцінювати страви  конкурсу «Смаковиця». Очолював цю дегустаційну групу знаний ресторатор краю, голова волинськорго осередку асоціації кулінаріа України,власний ресторану «Добра хата» у селі Зміїнець Микола Наход.

У конкурсі на найсмачнішу страву «Смаковиці-по-володимирськи-2018» перемогла качка під журавлиновим соусом з білими грибами, приготована працівниками кафе «Троянда».

Хоча качатина – м’ясо непросте для приготування, авторки, завідуюча виробництвом Лідія Мудрик і кухар Людмила Щербинська, змогли вразити журі й авторитетного ресторатора високою кухнею-по володимирськи, витонченим поєднанням смаків і оригінальною подачею. Завдяки майстерності й кулінарній творчості цих жінок качине філе вийшло ніжним, смак м’яса вдало підкреслювався ягідним журавлиновим соусом, а смажені на вершковому маслі білі гриби, вигідно відтіняючи соковиту качатину, надали страві повної гармонії й особливої вишуканості.

Окрім премії та почесної грамоти за перше місце кафе «Троянда» одержало престижний подарунок – гарну каструлю з чорної кераміки, про що мріють чимало кулінарів.

 

   На аукціоні від «Смаковиці» продали живе порося і мішок цукру по 350 гривень,  живого півня – за 100 гривень, десятикілограмовий набір круп за 10 гривень.

Найдорожчою виявилася жива качка, цей лот купили за 300 грн. Усього уакціон приніс 1150 гривень виручки. Його спонсорами були засновник ПП «Універсам»  Сергій Ковальчук, міський госпрозрахунковий ринок (директор Ігор Федоришин) та  гуртівня «Осіріс» підприємця Петра Жуковського.

 

Збір благодійних коштів  здійснювався під час проведення гастрономічного фестивалю. Для цього   на різноманітних локаціях організаторами  було встановлено спеціальні  банки. Окрім того, певну суму  зібрано на господарському аукціоні. Завчасно було зазначено, що всі  ці кошти підуть на підтримку матеріально-технічної бази інклюзивно-ресурсного центру “Жовта парасоля”.  Голова оргкомітету фестивалю, заступник міського голови Лариса Кулікова та головний лісничий ДП “Володимир-Волинське лісо-мисливське господарство” Наталія Козій  передали  5609 гривень директору ІРЦ Олені Токарєвій, яка щиро подякувала організаторам за підтримку і зазначила, що, очевидно, ці кошти будуть витрачені на придбання тренажера.

    Поруч із казковою хатинкою «Лісовика», куди кожен хто завітав отримував смачні цукерки за відгадані загадки було особливо гамірно. За кількома столами розмістились усі охочі створити красу власними руками дітлахи. І хлопчики і дівчатка різного віку залюбки малювали лісові пейзажі на дерев’яних дощечках, майстрували годівнички, розписували імбирні пряники та робили з паперу лісових звірят.

    А поки біля лотків із вуличною їжою парувало-пахніло різними наїдками, на сцені теж готували вишукані смаколики імениті кухарі – «Золотий шеф-кухар» Віктор Бондарчук, заступник голови Житомирської Асоціації кулінарів України Віктор Беляк та учасник шоу «Король десертів» із Луцька Антон Линда. Майстри віртуозно приготували крем-суп з гарбуза з лисичками, філе качки з гарбузовим суфле та ягідне сорбе.

 

Коментарі
Поділитися
Головні новини
Реклама
keyboard_arrow_up