Чи ви чули про равликовий бізнес? Вочевидь, не всі. А деякі сільські жителі у нашім районі, збираючи слимаків непогано заробляють. Їх закуповують місцеві заготівельники і переправляють у країни Прибалтики – звідти наші равлики мандрують Європою, їх купує Британія, Німеччина, Бельгія, Польща, а найбільше – Франція.
Такий попит на них не спроста. Виявляється, м’ясо у равликів має унікальні властивості, вельми цінується за кордоном і у столичних ресторанах, бо дієтичне, має багато білків, заліза і кальцію, які швидко засвоюються – цим і корисне.
– Якщо десяток років тому ніхто і не здогадувався про такий заробіток, то нині жителі Овадного, Риснова, Сусваля, Галинівки, Залужжя, Бегети та інших сіл вторговують за півдня до дві сотні гривень і більше, – каже заготівельник Сергій Кващук, котрий уже кілька літ закуповує слимаків й планує відкрити свою домашню-міні ферму, аби їх там вирощувати й реалізовувати.

– Чув, що французи дають за них 40 євро за кілограм, а у нас по шість гривень, й то діаметр ракушки має бути не менше п’яти сантиметрів. Ціни на живих (не заморожених) равликів на ринку – від 50 гривень за кілограм, у столичних супермаркетах середня за кіло оброблених – 1200 гривень. А ікра у рази дорожча за осетрову і лососеву – за 50 грамів треба заплатити 1800 гривень! У Європі, зрозуміло, вартість слимаків набагато вища. Проте найбільший попит має слиз равлика, який використовують у косметичних цілях. В Україні його виробляє єдина фірма «Здравлик», а кілограм цієї продукції у середньому коштує понад п’ять тисяч гривень.

Ідея сама до рук «приповзла»
– Якось збираючи у саду яблука, звернув увагу на равликів, яких одного політку розвелося занадто багато. Так ідея їх заготовляти сама «приповзла» до рук, бо шукав, як заробити, – каже чоловік. – Про делікатесне м’ясо прочитав в Інтернеті, для експерименту приготував страву з цих слимаків. Відверто кажучи, мої рідні не вельми були у захваті від наїдку, та мені смак сподобався. Як правило, равликів подають із часниковим маслом і зеленню, тому спершу відчувається смак часнику, а мені вони нагадують гриби.
Вивчивши ринок через ті ж соцмережі, побачив: є любителі екзотичних страв і в нас в Україні, бо ж не усі хочуть їсти сало і картоплю. То вирішив знайти ринки збуту на цю делікатесну продукцію. Й знайшов, хоча налагодити це непросто, бо, як не дивно, на Волині велика конкуренція.


Равликів збираю у спеціальні контейнери, які закриваються, й виїжджаю за ними у будь-який населений пункт району та сусідні. У відкритій посудині їх тримати не можна, бо дуже спритні молюски вилізають на волю. Зберігатися лише три дні. Протягом цього часу «товар» потрібно постійно поливати водою, адже без вологи равлики не виживуть і засохнуть. У Європу їх перевозять уже у спеціальному транспорті. За півдня вправний мисливець може зібрати 30-40 кілограмів (25-30 штук потягнуть на кілограм) і заробити понад 200 гривень.
Виноградні равлики в основному живуть у чагарниках і лісах, де мокро і волого, ховаються під старими поваленими деревами та у високій траві, а найбільше – у кропиві. Їх можна зустріти біля річки Луги, у її заплавах, але не скрізь – лише у певних місцях. Вони ховаються від сонячних променів, їх найкраще збирати, коли випала роса, або після дощу. Вони найбільш активні навесні, на початку літа, тож на поверхні їх можна побачити дуже багато. Равлики у наших лісах жили споконвіків – вони різних розмірів, маленькі, великі, з коричневою і сіруватою мушлею – так маскуються під колір місця. Ці молюски є природними індикаторами екологічно чистої місцини, отож саме там їх найбільше.

Збирання равликів – праця нелегка, треба і находитися багато, і згинатися часто. Тож займаються цим промислом найвитриваліші та найспритніші. Ще треба бути дуже уважним, мати добрі очі.

Пан Сергій каже, що пробував і консерви з равликів – невелику баночку йому передали друзі з-за кордону. То вони за смаком схожі не на гриби, а на курятину. Але надто дорогі, а у баночці було 50лише грамів.
Равликів тримають у клітках, щоб не втекли
На Волині ферм з розмноження і вирощування равликів немає, їх лише кілька в Україні. На одній з них у Житомирській області і побував наш земляк – туди його запросив знайомий, котрий раніше також скуповував молюсків, а нині відкрив власний бізнес.
За словами Сергія Олександровича, утримувати виноградних равликів можна будь-де. Усе залежить від їх кількості. Якщо їх небагато, то для цього підійде акваріум чи контейнер із грунтом на дні. Коли ж маєте намір розводити їх на продаж, не обійтися без ящиків із деревини або спеціальних вольєрів. У Польщі, де цей бізнес набув великого розмаху, молюсків тримають у теплицях. Кожен квадратний метр вольєра заселяють не більше двома десятками. А коли вони відкладають яйця-ікру і їх кількість значно збільшується, то слимаків переміщають у інші клітки. Виявляється, ці молюски тільки на вигляд такі спокійні й неквапливі. А насправді відчайдухи і мандрівники! Тому сітка у вольєрі має бути щільною й обов’язково заглибленою хоча би на 30 сантиметрів у землю, бо слимаки можуть зануритися у грунт і «зробити» підкоп. Зверху вольєр треба закрити сіткою, бо на молюсків полюють птахи, які ласі до них, миші, щури, кроти. Не проти пообідати молодими особинами й жаби. У вольєрах розміщують дерев’яні щити, під якими в літню спеку равлики ховаються від сонця. Землю час від часу зрошують. Однак треба стежити, щоб не утворювалися калюжі, оскільки це може негативно вплинути на ріст і здоров’я равликів. Харчуються молюски травою, листям лопуха, салату городнього, кабачками, огірками та іншими овочами, люблять борошно й висівки, ростуть швидко, до умов не вибагливі.
До слова, в Інтернеті можна прочитати відгуки людей, які за допомогою слизу равликів лікували рани і опіки – равлика садять на пошкоджене місце і слиз, який він залишає, допомагає швидше загоїтися. А ще равлики є сильними афродизіаками, і мають речовини, які підвищують статевий потяг та силу.

Тетяна АДАМОВИЧ.

comments powered by HyperComments
- реклама -