Новини

Новини з Готського шляху

Архів
743 переглядів

   Прямує до завершення міжнародний проєкт “Готський шлях: спільна історична реконструкція та віртуальна подорож у минуле», який був відібраний з великого числа проектів для фінансування за кошти ЄС (зі співфінансуванням 10   відсотків з місцевого бюджету). Реалізується він спільно із гміною Грубешова.

   Мета проекту – популяризація місцевої історії та культури шляхом вдосконалення двох музеїв – Володимир-Волинського історичного імені Омеляна Дверницького та музей Масломенчі у гміні Грубешів. Його менеджером з українського боку є Олександр Стемковський. У нього ми й розпитали, як просувається втілення «Готського шляху».

   Масломенча – село у гміні Грубешова, де є музей-скансен «Село готів», що буквально занурює відвідувачів в життя та побут цього племені. Там відтворена готська стоянка – з будиночками, господарськими спорудами для домашньої живності, ямами для вогнища і зберігання їжі. У  музеї Масломенчі можна не тільки поспостерігати з повсякденням готів, але й спробувати і собі долучитися до їхніх буденних справ, почастуватися стравами, які споживали готи, тощо. Тож цілком природно, що ця культурна установа долучилася до «Готського шляху».

   А от чи були готи у Володимирі? «Територія Володимирщини належить до ареалу розповсюдження вельбарської культури, яку ідентифікують з готами», – розповідає Олександр Стемковський. Про це свідчать і певні знахідки – прикраси, знаряддя праці, характерні для цієї культури. У постійній експозиції історичного музею є, зокрема, вельбарські глиняні тарілки, жіночі сережки і браслети. Але залишків поселень чи інформації про точні місця їх розташувань на теренах нашого краю немає. Тож замість того, аби, за прикладом польських колег, буквально відтворювати поселення готів, наші музейники вирішили відкрити його для відвідувачів у мультимедійному форматі, поєднавши традиційні, матеріальні експонати в експозиціях із можливостями, які дарують найсучасніші технології.

   “Цим проектом ми хочемо показати, як готи жили на нашій території, – пояснює Катерина Підгурець, начальниця відділу міжнародної діяльності та туризму міськвиконкому. – А також підкреслити спільну з польською стороною історію життя цих племен».

   Для цього у рамках проекту мають облаштувати спеціальну експозиційну кімнату в історичному музеї. Вона буде обладнана великими інтерактивними тач-панелями з адаптованою операційною системою Windows, на якій діти і доросли зможуть роздивитися зусібіч, яки виглядали готські воїни, помешкання. Їхні мультимедійні 3D-моделі якраз у процесі розробки.  Також у кімнаті буде не лише віртуальний, а й фізичний макет поселення готів. Інформаційні матеріали доповнить карта, яка розповість про те, звідки носії вельбарської культури прийшли на нашу територію і де саме тут проживали.

   Історія готів на Волині наразі недостатньо описана. Тож заглибитися у неї, уникнути неточностей і максимально достовірно сформулювати всі елементи віртуальної експозиції допомагає науковий консультант зі Львова – доктор історичних наук, доцент кафедри археології ЛНУ ім. Івана Франка Ярослав Онищук. Він досліджує матеріальні залишки вельбарської культури, ареал її поширення, зокрема на Волині.

   «За кошти проекту у кімнаті історичного музею зроблено ремонт, встановлене сучасне трекове освітлення, вже змонтована 3D тач-панель. Також будуть дуже класні рол ап банери з інформаційними матеріалами», – розповідає менеджер проекту Олександр Стемковський. «Звичайно, мешканці Володимира і всі охочі зможуть побачити все це і не тільки», – додає Катерина Підгурець.

   Адже облаштування експозиції – це не єдина складова «Готського шляху». 3-4 березня у місті відбудеться велика міжнародна наукова конференція за участі вчених та дослідників з Польщі й України. Після її завершення вийде друком збірних наукових статей, присвячених життю готів та поширенню вельбарської культури на теренах краю.

   А 8-9 квітня в оновленій експозиції історичного музею влаштують сімейний вихідний. Діти разом з батьками зможуть оглянути присвячений готам зал, покрутити віртуальні експонати на тач-панелі і роздивитися їх зусібіч. Аналогічні заходи відбудуться і в партнерів проекту – в музеї-скансені «Село готів» у Масломенчі.

Віталіна МАКАРИК.

Коментарі
Поділитися
Головні новини
Реклама
keyboard_arrow_up