На головну Новини Оксанине “срібло” обласний конкурс кулінарів влаштувало

Оксанине “срібло” обласний конкурс кулінарів влаштувало

Вперше за останні десятиліття в Оваднівському професійному ліцеї відбувся обласний конкурс кулінарної майстерності. І вимоги на нім були вельми суворі , бо екзаменували майбутніх кулінарів справжні фахівці – майстер виробничого навчання і знана на всю округу коровайниця і кондитерка, яка має до десятка різних сертифікатів Юлія Фесік. Це її учениця Оксана Данилюк привезла срібну медаль з міжнародного фестивалю «БестКукФест», який відбувся у Києві в рамках всеукраїнського конкурсу кулінарної майстерності «Волдскілс Україна». А виборовши таку нагороду, ліцей взяв на себе роль організатора цього конкурсу. Приїхали сюди і викладач Луцького кооперативного коледжу Світлана Кисляк та представники домашньої пекарні «Глясаж», котрі свого часу стажувались у майстра-кондитера Лізи Глінської – переможниці другого сезону телешоу. «Майстер шеф», яка представляла Україну на міжнародному чемпіонаті світу кондитерського мистецтва «Mondial des arts sucres 2016».

В Овадному змагалися вісім переможців конкурсів професійної майстерності, які попередньо відбулися у різних навчальних закладах. Серед них і ліцеїска другого курсу Юлія Кухарук, котра здобуває професію кухаря-кондитера.

– Перше завданням для конкурсантів  – тести з основних предметів, а їх 60, за кожну правильну відповідь зараховували пів бала, – розповідає заступник директора навчально-методичного центру професійно-технічної освіти області Інна Семенюк. – А загалом другий етап всеукраїнського конкурсу фахової майстерності відбувається у два тури. Опісля конкурсанти, переодягнувшись у білосніжні халати, або куртки і штани, з кухарськими шапками на голові, і обов’язково – в одноразових рукавичках, приступили до найголовнішого завдання – пекли бісквітний торт  з горіхово-масляним кремом «шарлот» і змащували його шоколадною глазур’ю. Увесь процес відбувався  у навчальній лабораторії-кухні, яку приготували для такого конкурсу. Усі його учасники мали індивідуальне робоче місце, оснащене всім необхідним – це постаралася адміністрація ліцею. Й, як зазначили члени журі, оваднівці підготувалися «на відмінно», бо закупили новий посуд, поставили мікрохвильовки та електрплити, усе кругом блищало від чистоти.

Майже шість годин за роботою конкурсантів спостерігали члени журі – знавці кондитерської справи. І чи-то від хвилювання, чи від такої пильної уваги, а, може,  за браком досвіду,  юні кондитери кілька разів переварювали креми і мастику, а це затягнуло час. Хвилювалися за своїх учнів і майстри, котрі стояли за дверима, та намагалися хоч краєчком ока зазирнути на кухню. Розуміючи складність ситуації, трохи відступила від конкурсних правил майстер ліцею Юлія Фесік – вона допомагала порадами,  взамін зіпсованих інгредієнтів приносила нові.

Понад 15 літ Юлія Фесік пече короваї та кондитерські смаколики, й навчає тонкощам кулінарної майстерності своїх учнів. У  Києві, на  згаданому вже конкурсі, наші кулінари спекли п’ятиповерховий торт, прикрасивши його квітами, виготовленими за англійською технікою, якої майстер навчилася у знаних українських кондитерів зі Львова і Полтави.  Володарка срібної нагороди Оксана працює кухарем-кондитером у Володимирі-Волинському, де їй запропонували роботу.

Лише пізно ввечері, після того як, за словами журі,  торти вистоялися і набралися смаку, визначили переможців. І якщо усі вироби гарно оформили мастикою, вдало поєднали кольори і оригінально придумали написи на них, то конкурсанти трохи перемудрували з технологією. Й лише до учениці з Камінь-Каширського ВПУ не було зауважень. І хоча наша Юлія Кухарук  (на знімку  з  Юлією Фесік) не виборола призового місця, вона не засмучується, бо каже, що знає свої помилки, буде брати участь у подібних змаганнях і старатиметься ще більше.

А про «європейки», цукрові квіти, медово-імбирні пряники, торти  та інші кондитерські смаколики, які пече Юлія Фесік, ми розповімо в одному з номерів газети.

       Тетяна АДАМОВИЧ.

comments powered by HyperComments
- реклама -