У ТОВ «П’ятидні» першими у нашім районі взялися вирощувати цінну і незаслужено забуту культуру – нут, що за своїми поживними властивостями не поступається іншим бобовим. Це місцеве сільгосппідприємство, яким керує Валерій Діброва, добре відоме своїми високими врожаями не тільки у районі, а й лідирує в області, тут постійно впроваджують нові європейські технології й вирощують культури, які найбільш затребувані на аграрнім ринку. Цього жнивного сезону, як і у попередні, у «П’ятиднях» висока врожайність озимих зернових. Ці культури, хоч і постраждали від надмірної посухи, бо дали по 74 центнери з гектара, а яра пшениця – 71.

Кілька років тому п’ятиденці також першими у районі посіяли «на пробу» горох, й площі під цією культурою збільшили з двох тисяч гектарів до трьох, та нині намолотили по 43 центнери з гектара. З нових культур тут гречка, яку сіють другий сезон на площі 200 гектарів, та ще соняшник, який достигає на 500-х гектарах. Цього року на їхніх полях «поселилась» ще одна нова культура – нут сорту «розанна», насіння якого привезли з півдня. Отож про неї і розмовляємо з агрономом підприємства Олексієм Біруком, котрий показує поле поблизу Хрипалич та тракторної бригади. Обабіч польової дороги з одного боку – нут, який за тиждень-два треба буде молотити, з іншого – площі з післяжнивним молодим горохом, який вилущився у стерню й у майбутньому стане добрим сидератом для озимих.

   –  Для цієї культури вибрали легкий чорнозем, засіяли 41 гектар, попередньо землю збагатили нітроамофоскою, внесли досходовий гербіцид «гезагар», під час вегетації додали сульфат амонію. Ця культура дуже чутлива до «хімії», отож, аби не нашкодити, все перевіряли на дослідній ділянці, навіть міліграми рахували, – розповідає агроном. – Ця однорічна високобілкова зернобобова культура дуже стійка до посухи, спеки, заморозків, а сходи витримують до мінус семи градусів. Рослини не плетуться, не вилягають, хоча і сягають висоти від півметра, мають кілька гіллястих стебел (на однім кущі ми нарахували 40 стручків), а коріння проникає у грунт на глибину до двох метрів. У  стручках  є лише одне-два зернятка, але які вони поживні!

Бобові накопичують у грунті велику кількість корисного природного азоту – на гектарі його є 50 кілограмів, який утричі замінює аміачну селітру. Поширення нуту зумовлене тим, що він ще має у зерні достатньо білків. За цим показником серед зернобобових культур посідає четверте місце після сої, квасолі та гороху. За статистикою площа посівів нуту у світі становить близько десяти мільйонів гектарів! В Україні кількість сортів  цієї культури обмежена, їх є лише  кілька – «смачний», «колорит», «олександрит», «діамант», «пам’ять», «добробут», і вже знайома нам «розанна» – усі вони занесені до реєстру сільгоспкультур.

Нут близький родич гороху, його  використовують як і цю культуру, бо має добрі кулінарні якості, містить у зерні багато жиру, білків, мінеральних речовин та вітамінів. Зерно нуту цінують за його енергетичні властивості та вміст значної кількості провітаміну А (каротину). Білкові речовини добре засвоюються, тож його сміливо можна вживати замість м’яса. Зернокормові сорти нуту згодовують худобі у суміші з іншими концентрованими кормами і використовують як білково-вітамінну добавку до комбікормів.

   – Нут є найбільш посухостійкою рослиною серед бобових, він дає стійкі врожаї в умовах спекотного клімату, а у нас це останнім часом спостерігається, – каже Олексій. – Кращими попередниками для нього є озимі та ярі зернові, овочеві, картопля, а сам удобрює грунт для озимої та ярої пшениці й кукурудзи. Його сіють подалі від багаторічних трав, бо ці культури мають спільні хвороби та шкідників. Не варто вирощувати на полях, засмічених коренепаростковими бур’янами, пасльоном чорним, а також гірчаком повзучим та осотом рожевим.

Чи хворіє нут? Так. Якщо висока вологість, посіви уражаються фузаріозом, аскохітозом. Тому вибирають такі сорти  як «розанна», тобто стійкі до хвороб і шкідників.

Довідково. Відомо, що нут, який по-народному звуть «баранячий», або  пупатий чи турецький горох, займає третє місце за посівними площами у світі серед зернобобових культур. Найбільші виробники нуту – Австралія і Канада.

   В українській кухні боби використовують для приготування супів, вінегрету, гарнірів, як начинку для пиріжків, їх консервують, заморожують. Сухе зерно перед приготуванням замочують і варять, як звичний горох.

   Ще такі цікаві факти про цю рослину. Останнім часом люди часто страждають від нестачі селену, через що виникає слабкість, хвороби підшлункової та щитовидної залоз, дистрофія серцевого м’яза, розсіяний склероз тощо. Аби уникнути таких неприємностей, треба їсти нут, який ще корисний при діабеті, аритмії, захворюваннях нервового характеру, шкіряних висипаннях, запаленнях ясен, сприяє розчиненню каменів у нирках і жовчному міхурі.

comments powered by HyperComments
- реклама -