На головну Анонси Що пропонує “Смаковиця по-володимирськи”

Що пропонує “Смаковиця по-володимирськи”

   Розраховуватимуться… «борщиками»

  Як відомо, “Смаковиця» приєдналась і до всеукраїнської ініціативи #BorschtUA, щоб довести, що борщ – український! Два місяці тому українка зі Словенії Інна Демченко започаткувала флешмоб на захист українського борщу. Спонукав її до такої ідеї напис в одному із закладів харчування за кордоном, де наш борщ було названо «російським супом». Інну охоче підтримали українці з усього світу.

- реклама -

А «Смаковиця» з цієї нагоди оголосила борщ ще й центральною стравою цьогорічного гастрономічного фестивалю. Кожного року вибирають для цього окрему страву, нині ж усіх частуватимуть саме українським борщем. А гаслом буде: «Наминаймо борщ і сало, щоб за вухами лящало!»

На спеціальній локації готуватимуть борщ студенти з трьох навчальних закладів: ВПУ, агротехнічного та педагогічного коледжів. Кулінари ділитимуться і своїми «фішками» у рецептах. Будуть розваги, конкурси, змагання, пов’язані з борщем, а вже потім – і почастунок.

Актори театру «Різнобарв’я» у відповідних костюмах у віршованій формі продемонструють «Живий рецепт борщу».

Буде на святі і спеціальна валюта – «борщики». На аукціоні для справжніх господарів, де у мішку будуть виставляти на торги щось із сільськогосподарської продукції, як-от живого індика чи якісь овочі, треба буде також розраховуватись саме «борщиками». Один «борщик» дорівнюватиме 25 гривням, про це повідомлятиме спеціальна афіша.

Позавчора на сторінці «Смаковиці по-володимирськи» у фейсбуку запустили  також конкурс коментарів: усіх запрошують аргументувати, чому борщ – таки український.

 

На «Креативній галявині» говоритимуть про каву, борщ і пончики

   Не лише почастуватися, а й дізнатися щось корисне та поспілкуватися з цікавими людьми на різноманітні «гастрономічні» теми матимуть нагоду гості «Смаковиціпо-володимирськи». На «Креативній галявині» на них чекатимуть експерти у сфері харчування і засновники «смачних» бізнесів, аби поділитися своїми знаннями і досвідом. Хто про що розповідатиме, ми запитали в організаторки локації Анастасії Азанової.

Так розповісти про те, як заснувати сміливий бізнес у невеликому місті, та про розвиток кава-культури у Володимирі зголосився засновник мережі кав’ярень «KavaAvenue» Володимир Омелянюк. А про смаколики до кави і чаю розкаже, та ще й смачний подарунок серед слухачів розіграє Віталій Новосад з «Майстерні пончиків».

Чому важливо не ігнорувати у своєму щоденному раціоні перші страви і в чому полягає секрет смачного й корисного борщу розповість експертка зі здорового харчування Світлана Філюшкіна. А заступник голови Житомирської обласної Асоціації кулінарів України Віктор Бондарчук відверто розповість про особливості, складнощі і переваги професії кулінара.

У програмі балачок на «Креативній галявині» можливі доповнення. Стежте за анонсами у фейсбуці, щоб не проґавити найцікавіше.

Віталіна МАКАРИК.

 

Страви від відомих кулінарів та учасника «МастерШеф. Діти»

   Імениті шеф-кухарі, котрі торік дивували гостей «Смаковиці» гастрономічними майстер-класами приготування незвичайних страв із звичайних українських продуктів, знову приїдуть на фестиваль, аби поділитись новими оригінальними рецептами.

   Один з топ-десяти кухарів України Віктор Бондарчук та заступник голови Житомирської Асоціації кулінарів України Віктор Беляк цього разу продемонструють як легко приготувати та красиво подати такі страви як закуска із печеного буряка із сиром дорблю та стейк із цвітної капусти із гречаним поп-корном.

Практичний досвід роботи Віктора Бондарчука – понад  16 років. З 2006 по 2016 роки він лауреат в усіх міжнародних конкурсах з кулінарного мистецтва, є володарем кубків «Шеф-кухарів» та «Золота нагорода Шеф-кухаря» у 2011 році (Київ) та «Бронзова нагорода Шеф-кухаря» у цьому ж році (Кіпр), нагороджений професійними відзнаками пошани 3-го та 2-го ступеня від «Асоціації кулінарів України». Його колега Віктор Беляк не менш іменитий та досвідчений, адже є директором з розвитку новітніх технологій творчого об’єднання кулінарної спільноти «Шеф-груп», тренером збірної Житомирської області з кулінарного мистецтва, володарем звання найкращого шеф-кухаря Житомирської області 2016 та неодноразовим переможцем чемпіонатів з кулінарного мистецтва.

Продемонструє на «Смаковиці» свої уміння із приготування кексів і юний, утім, уже досить відомий кулінар зі Львова Адам Бурбура. З раннього дитинства у хлопця виявився хист до приготування різних смаколиків, тож своє майбутнє пов’язує саме із кухнею та ресторанним бізнесом. Мріє відкрити затишну кав’ярню і вже робить на цьому шляху перші кроки – отримав гран-прі фестивалю «Різдвяна казка» у номінації «Юний кулінар», брав участь у популярному телешоу «МастерШеф. Діти».

   Тож озброюйтесь записниками і приходьте на цікаві гастрономічні майстер-класи, які розпочнуться о 13:30.   

 

І Вареники, і Куліші, і Мамалиги та навіть Шулики\   У «Смаковиці» за закликом організаторів уже зголосилося взяти участь 12 сімей зі смачними українськими прізвищами: Вареник, Калита, Мамалига, Галушка (дві сім’ї), Книш, Галета, Маслянка, Куліш (дві сім’ї), Солодуха, Шулик. Всього буде 25 учасників. Кожна з сімей у неділю під час свята отримає у подарунок по кошику смаколиків.

А також усіх, хто зголосився, оцінять у трьох додаткових номінаціях: буде визначено найстаршого учасника, найбільшу сім’ю та найталановитішу сім’ю. За це будуть вручені їм додаткові призи, повідомила головний спеціаліст відділу культури і туризму Ірина Бірук.

 

Казковий рок на сцені гастрономічного фестивалю

  Як завжди, на десерт «Смаковиця» лишає виступи відомих артистів. Цьогоріч хедлайнером фестивальної сцени стане луцький гурт «Давня казка».

   Створити самобутню музику, відроджувати українські народні пісні, популяризувати вітчизняну культуру – основне завдання музикантів «Давньої казки». За словами учасників формації, колектив, що не має під собою комерційного підґрунття, виконує композиції у своєму власному стилі – «казка-рок», поєднуючи авторські композиції з національними українськими піснями. Гурт прагне створювати якісний і цікавий музичний продукт для задоволення музичних вподобань якнайширшого кола слухачів, адже віра в казку не має згасати з віком.

Заснований у 2007 році, колектив, який свою назву запозичив у знаменитого твору  української поетеси Лесі Українки, з першого дня існування поставив собі за мету нести позитивний настрій і світлі емоції людям за допомогою своєї творчості. За свою історію гурт зазнавав неодноразових змін музикантів, проте зараз склад «Давньої казки» виглядає досить сталим і всерйоз націленим на здобуття визнання слухачів по всій Україні. Симпатії тієї самої слухацької аудиторії неодноразово допомагали хлопцям здобувати різноманітні винагороди і відзнаки у багатьох конкурсах.

 

Дитсадки «частуватимуть» танцями, піснями і пампушками «Свистунами»

Кілька цікавих і креативних локацій до «Смаковиці», а також програму для головної сцени готують дошкільні та загальноосвітні заклади міста.

Цілий міні-концерт з десяти танцювальних, пісенних та вокально-хореографічних композицій  для головної сцени, яку прикрасять силами ДНЗ №2,готують усі п’ять міських садочків, розповідає методистка міського методкабінету Людмила Салабай. Після виступу дітлахів на глядачів чекає смачний майстерклас від вихователя «Казки» Оксани Марчук. Вона продемонструє, як приготувати пухкі пампушечки «Свистунці» до борщу – головного «героя» цьогорічної «Смаковиці». І звісно, почастує пампушками всіх охочих.

Щоб налаштувати гостей фестивалю на осінній, але веселий лад, дитсадочки готують виставку овочевих композицій. А міські школи представлять креативні фотозони, аби зроблені на них світлини стали гарним спогадом про «Смаковицю».

Окрему програму для дітлахів підготували керівники гуртків центру позашкільної освіти. Вони проведуть майстер-класи з малюнка на склі, розпису гіпсової настінної тарілки та виготовлення квітки «Цукерки».

Сто літрів кулешу від «Епікуру»

Серед головних фестивальних почастунків – і смачний куліш від головного спонсора дійства ТМ «Епікур». Цього року запашної гарячої страви вистачить на багатьох, адже зварять її не менше ста літрів. Окрім цього, «епікурівці» готують чимало подарунків для учасників та переможців фестивальних конкурсів – набори із корисною курятиною та солодощі.

Компанія, що сповідує здоровий спосіб життя, пропагуватиме його і на «Смаковиці» для наймолодших володимирчан. У «Куточку здоров’я» буде проводитись багато цікавих ігор та забав під час яких малюки дізнаються яка їжа є корисною та що потрібно робити, аби бути здоровим. Гарні світлини напам’ять можна буде зробити в оформлених працівниками птахофабрики фотозонах.

 

 

comments powered by HyperComments setImmediate$0.9264260836484925$1
- реклама -