На головну Господарюємо Вітаміни на підвіконні: як вирощувати мікрогріни

Вітаміни на підвіконні: як вирощувати мікрогріни

Ой, як же навесні хочеться  вітамінів, адже в цю пору наш організм їх уже просто вимагає.

Чому б не виростити зелень на підвіконні? І особливих секретів для цього не потрібно, головне, щоб рослинам було достатньо світла і тепла. А для хатнього вирощування підійдуть редис, шпинат, салат, буряки, базилік, кінза, рокула тощо, аби тільки вони піднялися на два-три листки – у цей період у них найбільша кількість корисних вітамінів й мікроелементів. Такий урожай збирають вже за два-три тижні після посіву, коли довжина молодих рослин досягає понад п’ять сантиметрів. Щоб збагатити організм вітамінами, треба у день  лише 30 грамів такої зелені.

- реклама -

Для вирощування мікрозелені підійде будь-яка ємкість. Приміром, у садівничих магазинах продають спеціальні контейнери, які звуть фабрикою мікрозелені. Це – ємність із піддоном для води та решіткою, яка розділена на кілька відділень для рослин. Процес дуже простий: піддон заповнюють водою до рівня решітки, на поверхні якої кладуть насіння. Усе це накривають напівпрозорою кришкою з маленькими отворами з боків, а контейнер ставлять у тепле світле місце аби насіння проросло. Після появи паростків, кришку  періодично знімають для провітрювання і за потреби підливають у піддон воду.

Інший варіант – контейнер із прозорою кришкою (підійдуть лотки з яєць, чи використані упаковки з тортів) у який щільним шаром укладають ґрунт, висівають насіння і зверху накривають шаром землі. Її також прикривають прозорою кришкою. Підійде і харчова плівка, якою обгортають верх. У цьому випадку потрібно стежити за вологістю ґрунту, обприскувати його водою, щоб уникнути пересихання.

Що висівати? Практично всі овочі, які ми традиційно вживаємо у їжу. Окрім згаданих, ще можна пророщувати зерна. Для цього скористайтеся звичайними паперовими рушниками або туалетним папером, серветками, складеними у кілька разів. Їх розстеляють на піднос, лоток або широку тарілку. Папір змочують, кладуть на нього насіння, тару загортають у поліетиленовий пакет і ставлять у тепле світле місце. Не забувайте щодня провітрювати пакет, стежити за тим, щоб папір не пересихав. Будь-якого підживлення рослини не потребують.

Окрім зернових, ще пророщують соняшник, який містить максимально збалансований рівень амінокислот, залізо, цинк, хлорофіл, антиоксиданти і вітаміни. Бобові також джерело антиоксидантів, білків найвищої якості, вони мають магній, залізо, кальцій, фосфор, які важливі для кісток, та вітаміни А, С, Е, К. Горох багатий на протеїни, фосфор, вітаміни групи В, РР. У паростках гречки є рутин, яким лікують ламкість кровоносних судин, й усі корисні властивості цієї крупи закладені саме у тендітних паростках.

Тетяна АДАМОВИЧ.

comments powered by HyperComments
- реклама -