На головну Інтерв'ю Як плануєте долати застуду та грип?

Як плануєте долати застуду та грип?

Після того, як Міністерство охорони здоров’я оприлюднило перелік препаратів, які не рекомендовано вживати для лікування грипу чи застуди, а це – антибіотики, інтерферони, антигістаміни, противірусні, імуномодулятори, сиропи від кашлю, комбіновані ліки від застуди, вітаміни і рослинні препарати, ми попросили жителів Володимирщини розповісти, як вони зазвичай рятуються від поширених у холодну пору захворювань.

Ніна Федорівна, 59 років, пенсіонерка:

«Коли чую, що сусіди, знайомі починають хворіти на грип, щодня готую собі і всій сім’ї трав’яні чаї – з липи, ромашки, з лимоном, малиною, калиною. Заготовила кілька банок обліпихи, перем’яла ягоди з цукром, не страшно, як і листочок потрапив. Ця рослина вся дуже корисна і напій з ложкою ягід запашний і приємний. Крім того, ми любимо часник, і зараз майже щодня він на столі, а щоб дихання було після цього свіжим, треба випити хоч би півсклянки теплого молока».

Аліна, 34 роки, домогосподарка:

«Як починається кашель, біль у горлі, то п’ю чай з кардамоном. Раніше цю спецію клала тільки у здобу, а потім прочитала, що на півтора літри води треба взяти вісім коробочок кардамону, кип’ятити п’ять хвилин на повільному вогні, потім настояти 15 хвилин і вийде цілющий чай. Можна додати скибочку лимона, мед або молоко – за смаком. Пити, як трішки охолоне, щоб не попекти горло. Навесні це мені допомогло швидко позбавитися застуди. Настоєм кориці і кардамону можна полоскати горло.

Дітей намагаюся одягати по погоді – надійно, але, щоб не пітніли. Рідше в цю пору їздимо з ними у маршрутках, аби не «підхопити» вірусу, ходимо пішки. Син займається футболом, вже бачу, що тренування загартовують. Інколи вдома ранкову зарядку надворі робимо всією сім’єю, щоб і маленька донечка звикала. На жаль, не щодня. …» .

Олег, 43 роки, підприємець:

«Дружина захоплюється натуральними ароматичними олійками, недавно почепила мені в автомобілі свій новий освіжувач повітря, каже, лимонний запах перетворюватиме мою щоденну поїздку на роботу на оздоровчий сеанс аромотерапії. Звичайно, приємно пахне. Але вдома не тільки аромалампу запалює, а й різану цибулю на блюдцях по квартирі ставить, і йод у металеві кришки наливає – аби бактерії вбити.

Особисто я більше поважаю наш національний вітамін С – сальце, м’ясце із часничком, цибулькою. До речі, моя бабця рятувалася від застуди смаженою, навіть, скоріше, томленою на олії, дрібно порізаною цибулею. Кришила на сковорідку зо чотири головки цибулі, накривала кришкою, слідкувала, щоб вогонь був невеликим і цибуля, не дай Бог, не пригоріла. Як тільки стає прозорою, додавала ще кілька зубчиків часнику. Оце, скажу вам, аромотерапія! Із гарячою картоплею ми з братами уплітали в дитинстві цю лікувальну засмажку, аж за вухами лящало. І рідко хворіли, хоч не раз із мокрими ногами додому після гри поверталися».

Ірина НАДЮКОВА.

comments powered by HyperComments
- реклама -