На головну Новини За здоровим харчуванням – в “Еко-крамницю”

За здоровим харчуванням – в “Еко-крамницю”

730

Підприємиця Жанна Вижва ось уже дванадцятий рік разом з чоловіком веде власну справу – продає металопластикові вікна. Знається на тонкощах замірів та особливостях будови склопакетів. І змінювати рід діяльності не думала, поки не почала займатись спортом у клубі «Кузня тіла» під керівництвом Сергія Смолярчука. Окрім порад із застосування фізичних вправ, Сергій, як професійний нутриціолог, завжди допомагає своїм підопічним відкорегувати систему харчування, вилучивши із неї шкідливі елементи та підсилюючи корисними.

Кілька місяців занять та планування раціону – і результати стали очевидними. Та задоволена змінами у зовнішньому вигляді і самопочутті, Жанна просто продовжувала займатись у «Кузні тіла», старалась дотримуватись графіку і замовляла собі корисні продукти.

- реклама -

А почалось усе з пачки печива. Звичайний на вигляд пакунок у фіолетовій обгортці потрапив до рук Жанни від тренера на прохання привезти щось із корисного перекусу з Нововолинська, де подібні магазини уже були. «Тож і у нас можна таким займатись…», – подумала жінка, маючи на увазі реалізацію продуктів здорового харчування. «То чому ти досі цього не робиш?», – однією короткою фразою підштовхнув її до правильного рішення Сергій. І вона засіла за пошуки товару, який можна було б запропонувати й іншим. І вже незабаром  відчинилась  її «Еко-крамниця».

Підтримку Жанна Вижва знайшла у особі племінника Ігоря Дубовця, той залучив свою наречену Настю Демчук, та – рідну сестру Оленку. Гуртом обмірковували кожну деталь, зважували вигоди і перспективи, вигадували маркетингові ходи і шукали можливості встановити адекватні для міста ціни.

Так у магазині з’явилось різноманітне борошно, яке власними силами персоналу фасується у невеликі зручні крафт-пакети – це вигідно покупцям, адже не кожен може купувати відразу кількакілограмові пакунки. А ще у «Еко-крамниці» орієнтуються переважно на вітчизняного виробника чи постачальника. Для порівняння, насіння амаранту українського виробництва вже з націнкою вартує 110 гривень за кілограм, тоді як ідентичний товар з Італії лише собівартість має удвічі вищу. Місцеві солодощі за східними рецептами готуються із замінником, а власне турецькі – з цукром. А бездріжджові хлібці… ну хіба зможуть за кордоном скомпонувати смак так, щоб він відтворював традиційний червоний борщ чи салат олів’є?

Два супер-тижні існування «Еко-крамниці». Порівняно молодий бізнес уже на початках приніс засновникам масу позитивних вражень. І підприємиця, і працівники відзначають, що люди таки йдуть за корисними продуктами, мало того, знають, що шукають. Приємно, кажуть, коли за солодощами без цукру, горішками чи хлібцями забігають діти. Вони не просто наслідують дорослих, а свідомо обирають еко-товари як альтернативу чіпсам і сухарикам. Це означає, що піклування про власне здоров’я, яке нині є модним трендом, поступово перетворюється у спосіб життя.

Чим поласувати без шкоди? У «Еко-крамниці» точно запропонують варіанти, які вам сподобаються. Цукерки – це переважно чорнослив, курага, горіхи, банани, вишня та манго в глазурі. Шоколад, що налічує кілька десятків видів, – зі стевією замість цукру. Печиво із тих сортів злаків, які легко засвоюються організмом. Мед тут продається у вигляді крему – така технологічна обробка дозволяє запобігти його зацукрюванню. Серед ласощів також халва та рахат-лукум за давніми східними рецептами, морозиво, всі можливі види горішків: фундук, кеш’ю, арахіс, мигдаль і навіть… абрикосова кісточка. Є тут і різні сухофрукти та бездріжджові овочеві хлібці. Окремої уваги заслуговують енергетичні батончики, до складу яких входять фінік, мигдаль, кориця та борошно – жодних консервантів, емульгаторів і навіть цукру, а смачно і солодко.

Продуктовий рай для господинь. Не секрет, що зараз кожна господиня намагається урізноманітнювати домашнє меню. Готувати корисні страви та зацікавлювати ними родину і друзів стало навіть модно. Тож за продуктами, що зроблять стіл особливим, теж до «Еко-крамниці». На полицях знайдете уже улюблені для багатьох пшеничні каші, що не зовсім традиційні для України, – кус-кус  та булгур, для різотто можна прикупити рис басматі, для особливої домашньої випічки – висівки, житнє, рисове, гречане горохове, соєве, вівсяне, гарбузове, лляне і навіть виноградне борошно. Насіння кунжуту, чіа, амаранту, кіноа, льону чи маку, яке багате на корисні мікроелементи, зазвичай беруть, щоб додавати у салати, закуски, йогурти. А приправ, які тут пропонують, не перелічити.

Є у магазині знайома усім оливкова олія та менш використовувані, але цінні для споживання  горіхова, виноградна, часникова. А макаронні вироби харківської торгової марки «Світові традиції» вражають  насамперед кольорами: червоні томатні, жовті гарбузові чи кукурудзяні, прозорі безглютенові з рисового борошна, коричневі гречані, зелені овочеві, для окремих поціновувачів – чорні з виноградною кісточкою та темним кунжутом.

У холодильниках продукція не менш цікава – гуманне соєве «Актуаль НЕмолоко» та сир тофу від «Зеленої корови», рослинні паштети та ковбаси. Незабаром асортимент планують поповнити й твердими соєвими сирами, які, виявляється, виробляють у Рожищенському районі, а також козячим сиром.

Співпрацює «Еко-крамниця» з іваничівською міні-пекарнею, що виготовляє череневий «Іван-хліб», а також оваднівською майстринею Юлією Фесік, яка періодично постачає на реалізацію бездріжджовий цільнозерновий хліб з насінням чіа, житній заварний з солодом, медом і журавлиною, французький та гречаний багети.

Окреме слово про кав’ярню! Бариста Ігор Дубовець, який ще й усі стелажі для крамниці власноруч виготовив, наразі уже займається лише кавою. Ідея створити кав’ярню теж виникла не просто так – хлопець здобував спеціальність аж у столиці, тож природно, запропонував частину приміщення облаштувати під барну стійку. Каву він робить і звичайну, і без кофеїну, за бажанням відвідувачів –  використовує в процесі приготування рослинне або ж тваринне молоко. Для літнього періоду тут передбачена подача холодної кави з льодом та молочних коктейлів. До речі, їх не підсолоджують цукром – смаку додають за допомогою бананового, персикового чи ананасового сиропів. «Фішкою» ж Ігоря є капучино, як стверджує господиня закладу, такого смачного напою, як готує він, ніде не подають.

І хоч зараз поруч із вікном у крамниці обладнано столик із кількома місцями для сидіння, у планах – зробити повноцінний літній майданчик, де відвідувачі зможуть насолодитись кавою, або ж трав’яним чаєм – кому що до вподоби.

І трохи про маленькі приємності… У «Еко-крамниці» – не лише продукти. На вітрині розміщені зразки органічної косметики «Mbrand» від володимирчанки Світлани Стеренчук – креми, тоніки, пінки для вмивання, сироватки для обличчя, бальзами, маски та олійки можна тут придбати чи замовити. Незабаром, розповідає Жанна Вижва, асортимент поповниться побутовою продукцією та косметикою фітолінії від «Green Way».

А ще тут можна придбати вишуканий подарунок – мінімалістичний блокнот «Slovesno», до якого у комплект входять листівки, стікери та піни, виготовлені за єдиною концепцією: важливі не картинки, а слова, що захоплюють серця.

Красиво, стильно, корисно, варто уваги – такі емоції викликає «Еко-крамниця», коли відвідуєш її уперше. А згодом розумієш, що її ідея в іншому – давати альтернативу тим, хто її шукає, пропонувати здорову продукцію замість незрозумілих Е-шок на етикетках, допомагати формувати відповідальне ставлення до власного організму і розвивати нову культуру, завдяки якій наше майбутнє буде хоч трохи здоровішим.

Юлія ПАШКОВА,

Поділитися
- реклама -

Прокоментувати

Введіть Ваш коментар
Введіть Ваше ім'я

три × один =