Новини

А «коронна страва» знову у кафе «2000»

Архів
6 переглядів

Хто не злякався минулої неділі дощику і, прихопивши з собою парасолю та гарний настрій, таки завітав до парку Слов’янського, анітрохи про це не пошкодував, адже уже на традиційному гастрономічному фестивалі «Смаковиця по-володимирськи» було і на що подивитись, і чим зайнятись, і чим посмакувати.

Поки на сцені виступали наймолодші артисти – вихованці ДНЗ, музичної школи та спеціалізованої школи-інтернату «ЦОСПП», у парку вже парували-шкварчали польові кухні із кулешем, шашликами, ковбасками-гриль, а у торговельних лотках дбайливі господарі та господині,як тутешні, так і запрошені з інших міст, виставили різноманітні наїдки – хлібо-булочні, молочні вироби, ковбаси, м’ясні та рибні страви, випічку та інші смаколики. Вздовж паркових алей облаштували чимало оригінальних барвистих фотозон, виставок майстрів, міської бібліотеки та навчальних закладів.

Чаклували над особливим магічним чаєм разом зі своїми помічницями і дві володимирські красуні, володарки титулу «Княжна Володимира», засновниці ГО «Сreative studio» Олена Омелюх та Анастасія Азанова. У локації «Галявина натхнення» можна було і світлину зробити у гарній фотозоні, попити чайку, який за словами дівчат, дарує їм натхнення, дізнатись секрети його приготування та погомоніти про різні дівочі справи. Протягом фестивального дня Олена та Настя заварили 20 літрів чаю, яким охоче частували усіх бажаючих.

Вперше на гастрономічний фестиваль завітав на запрошення Володимир-Волинського терцентру колектив студентів університету третього віку із Шацького району. Жіночки поважного віку відвідують лекції в університеті на кулінарну тематику і хоча кожна з них має чималий досвід за плечима, утім не проти і чогось нового навчитись, тож приїхали, аби подивитись майстер-класи знаних кухарів та себе показати.

В окремій палатці жінки облаштували куточок із традиційними стравами свого району, серед яких на почесному місці знамениті світязькі пончики, які розвозили парком на транспорті шацьких господинь – велосипеді.

Шацьківчанка Галина Жук (на знімку) каже, що скільки себе пам’ятає, смажить у сезон пончики для туристів. Її особистий рекорд  – сто штук за кілька годин, які мусила швиденько приготувати на спеціальне замовлення клієнтів із Житомирщини. Пані Галина запевняє, що жодного разу ще не було такого, щоб пухка випічка не вдалась, хоч і зізнається, аби відшліфувати майстерність, довелось зіпсувати чимало тіста, аж поки не набила руку, адже тамтешні господині не дуже охоче діляться секретами приготування найпопулярнішої здоби. Тож і пані Галина тепер не надто розповідає про власну технологію.

Не приховували жодних кулінарних секретів та тонкощів володимирські ґаздині з університету третього віку, які на локації «кулінарні посиденьки» під запальний спів фольклорного гурту «Молодички» натхненно готували улюблену страву українців – вареники з картоплею. Одна з найвідповідальніших місій вимішування тіста випала Євгенії Губерук, яка, закотивши рукави, робила це легко та з посмішкою. Жінка каже, що дуже любить вареники і ладна їх хоч щодня ліпити, аби лишень було кому їсти. Щодо технології то давно вже робить тісто без рецепту, а «на око», додаючи по черзі у борошно воду, яйця та сіль.

Охоче ділився своїми кулінарними секретами і запрошений на фестиваль «золотий» шеф-кухар Ігор Пархомчук із Луцька. На головній сцені він провів два майстер-класи, приготувавши прості і водночас вишукані страви – салат з печених овочів і козиного сиру із венігретно-малиновою заправкою та медальйони зі свинини. Щодо першої, то її він придумав у день фестивалю, завітавши на продуктовий ринок у Володимирі. 30-річний кухар каже, що з дитинства мріяв опанувати кулінарну справу, адже ще малим хлопчаком допомагав мамі на кухні, а з 8 років сам варив супи та смажив картоплю. Готуючи різноманітні страви любить імпровізувати, – так, беручи участь у національному конкурсі «Дні української кухні» у Львові, на ходу вигадав новий рецепт, який приніс йому золоту медаль у номінації «Основна страва-м’ясо».

Безліч конкурсів та розваг підготували організатори гастрономічного дійства для гостей – окрім кулінарних майстер-класів на фестивальній сцені відбувся також аукціон для справжніх господарів, розіграш лотереї та нагородження переможців у конкурсах, які відбувались у соцмережі, –  зокрема, у конкурсі «вподобайок» перемогу отримав Мирослав Марусіч, а лотерейний білет виявився щасливим для Ярослава Кондисюка. Чимало зголосилось і учасників конкурсу зі «смачними» прізвищами, який вперше відбувся у рамках фестивалю. Подарунки отримали наймолодша учасниця однорічна Ганнуся Сало та найстарший – 70-річний Федір Шулик. А головний приз від «Смаковиці по-володимирськи» дістався юній володимирчанці Настусі Куліш.

У найголовнішому конкурсі гастрономічного фестивалю, в якому представили свої коронні страви десять міських закладів харчування, перемогло кафе «2000» зі стравою «Княжий сом». Одностайно віддали свої голоси смачній рибі народні дегустатори разом із членом правління Асоціації кулінарів України Миколою Находом. Нагороджувала переможців голова оргкомітету Лариса Кулікова, вручивши підприємці Галині Яковлєвій «корону» – кулінарний ковпак і фартух з лого «Смаковиці».

Власниця закладу-переможця, який вже неодноразово перемагав у різноманітних фахових конкурсах, каже, що особливого секрету не має, просто потрібно працювати із душею, готуючи щоразу, як для себе, смачні та корисні страви з екологічних продуктів. Незабаром «Княжий сом» з’явиться у меню кафе «2000» поруч із ще однією стравою, яка торік стала «Смачною візитівкою» княжого міста – «Гуглями із кручениками по-волинськи». Пані Галина зізнається, що ця старовинна страва, на жаль, не користується таким попитом, якби цього хотілось, утім, для поціновувачів автентичної кухні «гуглі» у кафе готують щодня.

Тетяна ІЗОТОВА

 

Коментарі
Поділитися
Головні новини
Реклама
keyboard_arrow_up