На головну Новини А у доїльнім залі корови слухають  пісні

А у доїльнім залі корови слухають  пісні

276

У пошуках символу року ми завітали  у одне з найбільших тваринницьких господарств молочного профілю не лише у районі, але й області. Екскурсія  білинською фермою, яку нам  тут влаштували,  видалась напрочуд цікавою.

У білинському сільськогосподарському товаристві «Прогрес», яким багато років незмінно і успішно керує Анатолій Вітрук, на високому рівні розвинена галузь молочного тваринництва, тут утримують корів молочної породи «Голштинська». Нині поголів’я корів налічує тисячу тварин. Три-чотири роки тому у господарстві у селах Білин та Охнівка збудували два нових комплекси, що забезпечують оптимальні умови для утримання великої рогатої худоби і сучасний підхід до доїння корів.

- реклама -

«Якщо говорити мовою цифр, одна наша корова дає більше 10 тисяч літрів молока у рік, тобто, добові надої перевищують 30 літрів», – розповідає заступник директора підприємства Юрій Вітрук. Він разом із технологом Сергієм Шатковським та завідуючою фермою Надією Грищук охоче проводять екскурсію однією з ферм.

Під стелею приміщення, де на постійній основі живуть корови, розташовані вентилятори – це для літньої спеки. На вікнах встановлено спеціальні шторки, щоб регулювати природний рух повітря. Нестача денного світла у осінньо-зимовий період компенсується за рахунок спеціального освітлення лампами, а система з тонких трубок із періодичними отворами – для регулювання вологості повітря, необхідної для тварин. Система гноєвидалення автоматизована, корми роздаються самохідними міксерами, на випадок проблем з енергопостачанням встановлені автономні електростанції, що працюють на дизпаливі. В роботі ферми передбачені найменші деталі, тож в таких умовах корови почуваються вільно, вони на безприв’язному утриманні у комфортабельних боксах. З вигляду всі гарні, доглянуті, вгодовані.

«Щоб дати багато молока, корова мусить почувати себе комфортно, бути доглянутою, здоровою і ситою. Запорукою успіху на молочній фермі є найперше – генетика тварин, їхня порода, по-друге – комфортні умови утримання, далі – правильно розроблена система годівлі доброякісними кормами, і звичайно ж, кваліфікованість персоналу, який з ними щоденно працює», – пояснює Юрій Вітрук. Годують тут своїх підопічних кукурудзяним силосом, житнім сінажем, сіном та концентрованими кормами. Більшість харчів – з власного поля. Для цього у ТзОВ «Прогрес» поруч із тваринництвом розвивають і рослинництво, вирощують спеціальні кормові культури.

Доїльна зала – це щось особливе. Тут стерильність і чистота, обладнаний душ для корів, вздовж приміщення двома рядами розташовані 24 доїльні апарати, а з гучномовців лине приємна лірична музика. Виявляється, слухання пісень теж впливає на надої молока, та й смачніше воно, коли корова віддає його, насолоджуючись музичними творами. Попередню композицію раптом змінюють знайомі кожному ритми – співає Олег Винник. Очевидно, у нього закохані не тільки усі «молоді вовчиці», а й корови та телиці.

Кабінет, що віконцем виходить на доїльний зал, радше нагадує медзаклад – в рядочок розвішені білі халати, у комп’ютері зберігаються електронні картки усіх рогатих мешканок ферми, ведеться облік надоїв.

Через коридор від нього – маленька лабораторія, царство пробірок і апаратів, завдяки яким завідувачка Валентина Скіць визначає щодня вміст у молоці жиру та білка, соматичних клітин, а також густину продукту. Останні роки ми здаємо молоко екстра-гатунку, каже жінка, а Юрій Юрійович доповнює: «…і виробляємо найбільше молока у  Волинській області». 

На запитання, чи можна на фермі зустріти й символ року – бичка, заступник директора відповідає, що час вимагає, аби підприємство було зосереджене на якомусь одному напрямку, тому зупинились на масовому розведенні корів, але у рік прийдешній підприємство планує збудувати сучасний комплекс, на кшталт молочних ферм і для тварин голштинської породи чоловічої статі, тож як тільки буде його відкриття, газету запросять. Що ж, символічно, що рік Бика у «Прогресі» планують втілити у прямому сенсі.

Але не лише тваринам має бути комфортно, переконане керівництво цього сільгосппідприємства. Тому попри значну автоматизацію виробництва, ТзОВ «Прогрес» дає роботу багатьом людям, як мешканцям Білина і довколишніх сіл, так і приїжджим. Скажімо, на одній лиш фермі працюють 48 чоловік. Це й ветеринарні лікарі, оператори машинного доїння, слюсарі систем гноєвидалення та з обслуговування виробничого обладнання, загоничі або доглядачі тварин, зокрема й молодняка.

Заробітна плата у працівників ферм висока. Це пов’язано з тим, що виручка від реалізації продукції тваринництва у загальній структурі доходів господарства становить 70 відсотків.

За 2020 рік підприємство сплатило 17 мільйонів гривень податків у бюджети різних рівнів.

Поки ми розмовляємо на фермі, своїх «пацієнток» відвідує ветеринар Павло Гогой, він розповідає, що на часі планова вакцинація. Корови, забачивши шприц, задкують. «Просто вони вже знають, що буде не дуже приємна процедура», – коментує Павло. А інші спеціалісти запевняють: ці  тварини дуже спокійні, дружелюбні, неагресивні та ручні, тож працювати із ними одне задоволення.

А щодо галузі в цілому, то вона одночасно і складна, і цікава, каже Надія Грищук. Надприбутків не дає, але бізнес цей достойний і важливий. Завідуюча фермою пишається тим, що продукцію з Білина забирають Тернопільський завод, на якому виробляється асортимент молочних та кисломолочних товарів під торговою маркою «Молокія», а також ПрАТ «Галичина» – один з найпопулярніших в Україні брендів у сфері виробництва молокопродуктів. Тож коли бачите на полицях ці назви – беріть сміливо, адже це молоко своє, білинське, від корів, про яких добре і прогресивно  дбають.

Юлія ПАШКОВА

Поділитися
- реклама -

Прокоментувати

Введіть Ваш коментар
Введіть Ваше ім'я

6 + 8 =