24 серпня 1853 році на світ з’явилася перша порція надзвичайно популярної сьогодні у цілому світі страви.
Сталося це завдяки обуренню темношкірого шеф-кухаря Джорджа Крума. До його ресторану, що знаходився у місті Саратога-Спрінгз штату Нью-Йорк, зайшов залізничний магнат та один із найуспішніших підприємців ХІХ століття Корнеліус Вандербільт та поскаржився на недостатньо тонко нарізану картоплю. Крум, образившись, зробив шматки настільки тонкими, що ті були схожими на папір. Та страва сподобалась Вандербільту. Відтоді, чипси, що спочатку називалися «саратогські лусочки», почали готувати у ресторані. Еевідомо, чи має ця легенда підтвердження, однак американці володіють правами на назву «чипси».
Вперше у якості фаст-фуду чипси на вулиці почав продавати клівлендський торговець Вільям Теппенден у 1890 році, загортаючи їх у паперові пакети. А у 1926 році виробники чипсів постачали їх у упаковках із вощеного паперу, що сприяло довшому зберіганню та перевезенню.
Під час Другої світової війни виробництво чипсів призупинили через їх, начебто, несуттєвість. Але військова виробнича рада змушена була скасувати це рішення через протести виробників і чипси почали продаватися ще краще, ніж до війни.