22 січня відзначається День попкорну. Попкорн має унікальну здатність буквально вивертатися навиворіт, перетворюючи цільні зерна на смачну закуску.
♦ Батьківщиною повітряної кукурудзи є Америка. Відомо, що аборигени, які зустрічали Христофора Колумба у 1492 році, вживали попкорн у їжу та робили з нього прикраси. Для них кукурудза мала ще й релігійний сенс. Її використовували в ритуалах та за формою зерна пророкували майбутнє.
♦ В 1630 році про існування попкорну дізналися європейці. Тоді вождь аборигенів Кводекуайн подарував британським колоністам мішок тоді ще невідомих зернят. Вони виявилися повітряною кукурудзою.
♦ Перший апарат для виготовлення попкорну винайшов Чарлі Криторз у 1885 році та назвав його «Поппер», від англійського слова pop – лопатися. З цього часу почалася масова популяризація цього снеку.
♦ У 1945 році Персі Спенсер помітив, що повітряна кукурудза розривається не тільки від нагрівання на вогні, а й від мікрохвильового випромінювання. Таке відкриття сприяло вивченню впливу мікрохвиль та появі мікрохвильових печей.
♦ Зараз попкорн асоціюється з кінотеатрами, адже з 1912 року він став невіддільним атрибутом кінопереглядів.
♦ Завдяки тому, що попкорн можна приготувати без олії, в нього є одне незвичайне призначення: іноді він використовується як наповнювач у посилках, який захищає крихкі предмети від пошкоджень та розбиття.