На головну Війна Харчування під час війни: що, як та скільки їсти? Поради від нутріціологині...

Харчування під час війни: що, як та скільки їсти? Поради від нутріціологині Ірини Пінті

136

Маючи п’ятирічний досвід роботи у сфері здоров’я та спеціалізуючись на комплексному оздоровленні організму, переселенка із міста-героя Ірпінь ніколи не думала, що складатиме раціони харчування в умовах війни.

“Зараз всі знаходяться у різному становищі, з різним доступом до продуктів. І для моєї сім’ї це знайомо, ми із Ірпеня, а мої близькі в Херсоні. Намагайтесь адаптувати ці поради під свій випадок, наскільки це можливо”, – наголошує Ірина.

- реклама -

Основні правила харчування

Фахівчина зауважує, що, попри неспокій в країні, принципи здорового харчування залишаються незмінними.

 “У вашій тарілці має бути достатньо білків, жирів та вуглеводів. Ваша їжа може бути не ідеальною – і це нормально, ми живемо в не ідеальний час”, – наголошує нутріціолог.

До того ж, радить дотримуватися формули здоров’я. Для цього слід уявити тарілку:

½ тарілки – овочі або фрукти (будь-які);

¼ тарілки – білок (м’ясо, риба, бобові, яйця, творог);

 ¼ тарілки – вуглевод (будь-які крупи, макарони твердих сортів, картопля).

Ірина Пінтя додає, що, дотримуючись запропонованої формули, можна на 70-80 відсотків  закрити потребу у необхідних для організму вітамінах та мінералах.

Однак, в умовах війни все ж радить переходити на сезонні та більш прості і доступні продукти харчування: “У реаліях сучасності, дефіциту та економії можете звернути увагу на аналоги, що інколи навіть корисніші. Наприклад, замість авокадо – лляне насіння, брокколі – білоголова капуста, рослинне молоко заміняємо на звичайне або безлактозне”.

Продукти “про запас”

Ірина радить мати  два види запасів – один для екстреної валізи, другий на тривалий час. Із власного досвіду ділиться набором продуктів, які допомогли їй та родині евакуюватися із Ірпеня:

“В екстрену валізу слід покласти 4-5 денний запас на сім’ю: консерви (м’ясні, рибні, печінковий паштет), балик та вакуумно запаковані ковбаси – це будуть білки, хліб, мівіна – вуглеводи, горішки або арахіс  – джерела жирів, снеки (солодке, солоне – що більш до вподоби) – це для вашої нервової системи, вода.

 Проте не варто брати забагато, важливо, щоб зібраний пакунок був мобільним і не займав багато місця.

Також слід потурбуватися про другий вид запасів – на випадок перебоїв із постачанням продуктів. Його слід купити з розрахунком на місяць і не використовувати щодня, а мати “про всяк випадок”.

“Оберіть 3-4 види круп (гречка, рис, вівсянка) і макарони. Використайте морозильну камеру та запасіться м’ясом і рибою. Якщо складно з тваринним білком – шукайте бобові (квасоля, горох, сочевиця). Вони містять білок, залізо та вітаміни групи В”, – пояснює Ірина.

Не варто забувати і про овочі. Доступними і бюджетними варіантами є капуста білоголова, морква, столові буряки, картопля, яблука. Перелік можна розширювати відповідно до фінансового становища.

“Хоч вже і весна, але я все ж наполягаю ще на квашеній капусті – це нереальне джерело вітаміну С та супер їжа для бактерій в кишечнику”, – ділиться порадами Ірина.

Харчування і стрес

Оскільки стрес значно виснажує нас, особливо в умовах сьогодення, важливо збагачувати організм необхідними мікроелементами. Зокрема, магнієм, залізом, хромом і жирами.

“Для підтримки  нашої нервової системи на жирах треба зробити особливий акцент. Вони додаються до тарілки окремо наступним способом: ½ столової ложки / 20 г масла / 10 г горішків / 10г насіння”. – радить спеціалістка.

Доволі розповсюдженою в стресових умовах є тяга до солодкого.

“Солодке – це по суті чиста енергія, яку організм отримує миттєво. На постійній основ – це, звісно, погано, але в умовах високого стресу – один із способів адаптації, щоб вижити. Дозвольте собі їсти солодке і не переймайтесь за фігуру – усе виправимо потім. Навіть якщо зараз більша частина вашого раціону – це солодке, потроху додавайте білки і жири, а через кілька днів буде полегшення”, – радить фахівчиня.

Важливо не обмежувати організм та насичувати його вітаміном А, споживаючи печінку та сиру моркву.

“Моя порада, дайте тілу те, чого воно хоче… З власного досвіду, після виїзду з Ірпеня, я невпинно хотіла їсти сало протягом одного тижня, а мій чоловік “налягав” на канапки з маслом. Замислившись, я збагнула – це прекрасні джерела жирів, які ідеально підходить для синтезу гормонів. Дійсно, те, що потрібно! Наш організм – надрозумна система, і коли ми прислухаємося до нього, він подає необхідні сигнали”, – заспокоює Ірина.

Втім, від чого слід відмовитися – від перегляду новин та використання гаджетів під час прийому їжі. Це допоможе відчувати, коли вже досить і ви ситі.

“Пам’ятайте, харчова поведінка завжди корелює з психологічним станом. Шукайте шляхи для заспокоєння, знайдіть  10-15 хвилин для зарядки або дихальних  вправ. Будьте здорові!” – підсумовує Ірина Пінтя. 

Дарина ХАМІНА.

Поділитися
- реклама -

Прокоментувати

Введіть Ваш коментар
Введіть Ваше ім'я

пять × 3 =