У Києві відбулася зустріч, присвячена підтримці реформи харчування у закладах освіти в Україні. Організувало її Бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) в Україні у координації з Європейським регіональним бюро ВООЗ та у партнерстві з МОЗ, Центром громадського здоров’я та Офісом реформи шкільного харчування.
Головний державний санітарний лікар Ігор Кузін розповів, що минулого року МОЗ спільно з ВООЗ, Центром громадського здоров’я, центрами контролю і профілактики хвороб реалізували проєкт «5 кроків до здорового харчування». У 60 школах Івано-Франківської, Кіровоградської, Харківської областей і м. Києва реалізована інтенсивна інформаційно-просвітницька кампанія щодо впливу раціонального харчування на здоров’я. Вона охопила 3100 учнів і 650 вчителів. Тож у планах – розширити проект на решту країни.
Нині у закладах освіти перебувають п’ять мільйонів дітей, із них 1,5 мільйона – діти початкових класів та ті, які належать до пільгових категорій, отже потребують безоплатного харчування.
Шкільне середовище може допомогти дитині споживати більше корисної їжі упродовж дня, а отже – зробити її здоровішою. Експерти ВООЗ вважають: інвестиції у харчування школярів – найефективніші, адже вони є внеском у майбутнє країн, адже знижуються ризики розвитку неінфекційних хвороб і передчасної смертності, а якщо говорити мовою цифр, то 1 $, витрачений на шкільне харчування, дає 9$ для економіки країни.
Торік Україна долучилася до інших 96 країн-учасниць Коаліції шкільного харчування. Ціль об’єднання – до 2030 року забезпечити кожній дитині доступ до здорового харчування в школі.