На головну Новини Мереживні скручені паски та італійські кекси – великодні хіти володимирської пекарки

Мереживні скручені паски та італійські кекси – великодні хіти володимирської пекарки

105

Доки деякі господині лише розмірковують, чи пекти їм паски на цей Великдень,  що минатиме у карантині, чи купити уже готові, на кухні пекаря-кондитера Ольги Бідун уже в перший день Страсного тижня починає розчинятись опара. Паски жінка випікає заздалегідь, щоб посилки з ними встигли до свята отримати клієнти у Запоріжжі, Києві та інших містах. Досвідчена пекарка Ольга Бідун, якій цього року пропонували участь у кулінарному шоу «Мастер Шеф», як ніхто знає, які рецепти пасок нині найбільш популярні, як «трендово» задекорувати пасхальну випічку та як зробити, щоб вона вдалась на славу. Cвоїми секретами поділилась і з читачами «СП».

Коли професія перетворилась на улюблене хобі

- реклама -

Запах свіжої випічки доноситься із будинку Бідунів заледве не щодня. Мама трьох дітей випікає черговий торт, пиріг, коровай чи печиво на замовлення переважно пізно ввечері, адже удень працює помічницею виховательки у ЗДО №8. Спеціальність пекаря-кондитера, яку здобула у Дніпропетровському училищі, перетворилась на хобі після переїзду до Володимира-Волинського, де молоде подружжя із Камінь-Каширського району на той час не мало ні знайомих, ні друзів. Але коли вони з’явились, то неодмінно закохувались у смачну випічку Ольги та запитували, чи спече торт на замовлення.

– Спочатку відмовлялась пекти на замовлення, бо ще сумнівалась, чи вдасться, тим паче десять років тому це ще не було так поширено у нашому місті, але люди дуже просили, і я потрохи почала приймати перші замовлення. Отримую від цієї справи величезне задоволення. Бо хоч і мріяла у дитинстві стати художницею, але зовсім не шкодую, що обрала кондитерський фах, адже для мене це також справжнє мистецтво, де можна проявити свою творчість і фантазію сповна, – зазначає Ольга.

Зараз у талановитої пекарки чимало постійних клієнтів, котрі замовляють солодкі шедеври на різні свята та урочисті події. Саме це і стимулює жінку розвиватись далі і опановувати нові знання у кондитерській справі, котра нині стрімко розвивається. Ольга постійно відвідує різноманітні майстер-класи у Львові, таким чином навчилась розмальовувати імбирно-медове печиво, працювати із цукровою флористикою та випікати популярні нині мусові торти. А невдовзі планує навчитись оформляти гарні кенді-бари на дні народження та весілля.

Її чудові солодкі роботи не залишились непоміченими і для працівників популярного реаліті-шоу «Майстер Шеф», котрі займаються пошуком учасників. Ользі Бідун писали з телеканалу СТБ та запрошували на кастинг у березні цього року, проте жінка так і не наважилась поїхати, хоча уся родина підтримувала її.

«Заморські» краффіни і панеттоне на українській кухні

Солодке життя не спинилось навіть у карантин, адже тортики, незважаючи ні на що, продовжують замовляти. Особливо популярні дитячі, бо ж дитині не поясниш, що через карантин її день народження доведеться скасувати, тому святкують, але у тісному родинному колі, каже Ольга. Той вільний час, який у неї з’явився, використала із користю – випробувала рецепти пасок чотирьох видів, на які цього року приймає замовлення: «Панеттоне», «Краффін», «Шоколадну» та «Домашню».

– Щороку пробую нові рецепти, бо не люблю стандартне. Я, можна сказати, ще у пошуках того ідеального рецепту, за яким обов’язково пектиму на кожен Великдень. Минулого року пекла три види пасок, а цього року розширила асортимент до чотирьох. Щоразу експериментую, додаючи щось нове, – каже Ольга.

Справжніми хітами великоднього столу нині є паски-краффіни та панеттоне, які прийшли до нас із Європи та США. Панеттоне – це традиційний кекс, який печуть в Італії на Різдво. Тісто настільки смачне, що наші господині, які їздили у цю країну на заробітки, перейняли рецепт і почали випікати за ним схожі свої паски. Проте, як зауважує пані Ольга, більшість цих рецептів – це лише варіації на тему панеттоне, адже справжній італійський кекс випікають на бездріжджовій заквасці, процес є дуже складним.

Щодо краффіна, то ця нова випічка прийшла до нас із Сан-Франциско і зараз швидко набирає популярності у світі. У цьому рецепті поєднуються особливості приготування круасанів, класичного дріжджового тіста та елементи мафінів. Ольга Бідун каже, що краффін нині – її фаворит, адже паска за таким рецептом виходить не лише гарною, а й надзвичайно смачною.

Імбирні зайчики та чайні троянди

Ідеальна паска, на думку пекарки, не повинна бути сухою, а для цього у тісто варто класти сметану, яка додає мокроти. Еластичним тісто робить і олія, а ще неодмінно треба додавати якісне вершкове масло та жовтки домашніх яєць. Аби паска довго не черствіла, деякі господині готують заварне тісто – частину молока заварюють із половиною борошна. Додають у паску і міцний алкоголь – ром, коньяк або горілку.

Для початківців у випіканні пасок найлегше буде скористатись тими рецептами, де тісто вимішується звечора, на ніч ставиться у холодильник, а вранці можна випікати паски. Головне, зауважує Ольга, не загубитись у морі рецептів, які нині є в інтернеті, а для цього, у першу чергу, варто звертати увагу на співвідношення інгредієнтів – молока, борошна, масла та яєць. Адже, приміром, стакан молока і пів кілограма цукру у рецепті вже повинні насторожити.

Не варто забувати і про гарний настрій, коли берешся до виготовлення тіста. Багато господинь читають молитву перед тим, як розчинити опару на паску. Пані Ольга зізнається, що в її будинку завжди шумно та гамірно, тому дотримуватись ідеального спокою та тиші, як того вимагає дріжджове тісто, не вдається. Проте вона завжди працює з позитивними думками, вкладаючи у кожну пасочку частинку душі, тому, мабуть, вони вдаються духмяні та пухкі.

Окрема тема – декорування пасочок. Тут уже є де розгулятись фантазії. Поруч із традиційними різнокольоровими посипками та цукатами поверх білкової глазурі, у великодніх прикрасах теж є свої тренди – кілька років поспіль популярним є декорування пасок імбирним печивом на шпажці. Ольга спеціально напекла і розмалювала партію великоднього печива із зайчиками, курчатками, баранцями і яєчками.

Робить на пасках і симпатичні гніздечка із «моху» – бісквітного тіста, забарвленого у зелений колір. А ще планує прикрашати паски сухоцвітами із чайної троянди. Гарно задекорувати паски можна і сухофруктами, горішками та шоколадною помадкою. Головне, зауважує Ольга, не перестаратись і не «перевантажати» паску декором. Але це, як кажуть, уже справа смаку.

Тетяна ІЗОТОВА.

Поділитися
- реклама -

Прокоментувати

Введіть Ваш коментар
Введіть Ваше ім'я

десять − 6 =