Новини

Провідна неділя: чому не варто залишати їжу на могилах

Новини
115 переглядів

У Провідну неділю українці традиційно відвідують кладовища, щоби пом’янути своїх рідних. Проте деякі звичаї, зокрема залишення на могилах пасок, крашанок та інших продуктів, є не лише зайвими, а й суперечать християнському вченню.

Про це йдеться на сторінці Волинської єпархії ПЦУ.

За словами ієромонаха Марка Левкіна, ця практика походить із дохристиянських часів і має мало спільного з православною традицією.

Священник зазначає, що залишена їжа приваблює тварин, які вночі влаштовують справжній шабаш на кладовищі, розтягуючи освячені продукти, чим оскверняють місце спочинку померлих.

«Найкраще, що ми можемо принести на могили – це не їжа й питво, а щирі молитви за упокій душі. Наші близькі не потребують харчів, бо їх там немає. Є лише наша пам’ять і наш обов’язок утримувати могили в чистоті», – зазначив ієромонах.

Він також додав, що набагато доцільніше віддати підготовлені продукти бідним і нужденним – як добру справу в пам’ять про покійного. А у цей день варто разом з родиною прийти на цвинтар, згадати померлих у молитві та розділити з ними радість Христового Воскресіння.

Коментарі
Теги: провідна неділя
Поділитися
Головні новини
Реклама
keyboard_arrow_up