16 людей потрапили до лікарень із діагнозом ботулізм лише у травні цього року. Випадки хвороби зафіксували у Дніпропетровській, Житомирській, Запорізькій, Київській, Миколаївській, Черкаській, Чернівецькій областях та у самому Києві. Ймовірною причиною недуги стали домашні паштети, вʼялена риба та мʼясо. За словами лікарів, саме у травні-червні в Україні настає “сезон” ботулізму, а кількість випадків різко зростає. Як розпізнати хворобу та якою є профілактика, розповідає Центр громадського моніторингу та контролю.
Що таке ботулізм
Ботулізм — це важке харчове отруєння, яке може закінчитися смертю. Викликає захворювання токсин, який продукує бактерія Clostridium botulinum. Вона живе в м’ясних, рибних, грибних чи овочевих консервах, виготовлених в домашніх умовах, в’яленому м’ясі чи рибі, у будь-яких виробах з м’яса. Ботулінічний токсин блокує сигнал до скорочення м’язів і викликає їхній параліч. Саме у разі повного паралічу дихання людина може загинути. Так, минулого року п’ятеро людей померли внаслідок ботулізму, а загалом у 2023-му захворіли 85 українців, зокрема 4 дитини.
Інкубаційний період ботулізму триває від двох годин до 10 днів, найчастіше 8 – 36 годин. У недужого виникає м’язова слабкість (важко рухатися, говорити, дихати), сильно виражена сухість у роті, нечіткий зір (немов “сітка” або “туман”перед очима), також при ботулізмі може почати двоїтись в очах. Врятувати хворого може своєчасне введення сироватки. Нині, за словами лікарів, вона є у всіх областях України.
До речі, від ботулізму немає імунітету, і люди, які вже раз перенесли недугу, можуть захворіти знову.
Правила безпеки
Токсин, що викликає ботулізм, не можна визначити за кольором або смаком. А їжа зі збудником ботулізму не змінює зовнішнього вигляду. Тому зрозуміти, які саме продукти заражені, неможливо. Навіть якщо провести лабораторний аналіз. Зокрема, це стосується риби. Адже, як пояснює заступниця генерального директора Чернігівського обласного центру контролю та профілактики хвороб Тетяна Наливайко, збудник може бути у будь-якій частині рибини.
“У нас навіть колись був випадок такий, що жінка відкрила консерву домашню і дала своїй сім’ї. І якраз той шматочок, який з’їла зверху, був заражений і вона захворіла. Тобто токсин має властивість локалізуватися десь в одному місці”, — розповіла Наливайко.
Тому єдиний спосіб не захворіти на ботулізм — дотримуватись правил безпеки. Та ретельно обробляти продукти, у яких можуть міститися токсини.
“Сам токсин дуже стійкий до температури, гине при температурі не менше 100 градусів. Якщо у нас є консервована якась продукція, то краще її, перед тим, як їсти, прокип’ятити декілька хвилин. Ну, взагалі, я б сказала, що ідеальною умовою є відмова від консервації домашнього приготування”, – закликала Тетяна Наливайко.