Новини

Тайський чай Анчан: смачно й корисно

Промо
252 переглядів

Українці люблять чай. І класичний чорний, і зелений. І каркаде, і білий, з додаванням пелюстків квітів чи ягід. Усі ці різновиди в широкому асортименті нині доступні на полицях магазинів. А ось незвичайний напій яскравого синього кольору тільки зараз набуває популярності. У багатьох він асоціюється з тропічними країнами та сприймається як екзотика. В Азії ставлення до Анчана інше: тут напій вважають чудодійним засобом майже від усіх хвороб. Він і чоловічу силу підтримує, і старість відстрочує, підіймає настрій і тримає організм у тонусі. Хоча його називають тайським, обожнюють такий чай у всіх країнах Південно-Східної Азії та в Океанії.

Секрети виробництва синього фітнес-чаю

Наукова назва ліаноподібної рослини, яка є сировиною для чаю Анчан, — кліторія трійчаста, проте в неї багато й інших назв: тайська орхідея, горох Дарвіна, азійські голубині крила, навіть «сороміцька квітка» (бо бутон нагадує клітор, що й зображено в латинській назві). Протягом травня-жовтня рослина квітне, квітки мають великий розмір і синій колір. Якщо пелюстки бутонів не зривати, на їхньому місці виростають боби подовженої форми, які в їжу не вживаються. Щоби стати чаєм, бутони проходять через декілька етапів оброблення:

Етап збору, який має відбуватися тільки вранці, коли квітки лише починають розпускатися та мають три пелюстки. Тайці вважають, що саме такі бутони мають цілющі властивості.
Зібрані пелюстки декілька годин залишають на сонці, аби вони трохи прив’яли.
Потім бутони переміщують під навіс, щоб вони окислилися.
Далі їх знову сушать, щоб вони стали пружними.

Кінцевий етап — скручування пелюстків у вигляді спіралей та пакування.

Практично всі етапи виконують вручну.

Корисні та шкідливі властивості синього напою

Висушені листки багаті на вітаміни (це цілий вітамінний комплекс, В/D/K/C) та мікроелементи (залізо, марганець, фосфор). Чим корисне регулярне вживання Анчану:

1. зміцнює імунітет, покращує самопочуття;
2. зміцнює сон;
3. оптимізує діяльність серцево-судинної системи;
4. покращує клітинний метаболізм;
5. сприяє виводу з організму токсинів;
6. покращує роботу мозку та пам’яті.

Проте є і протипоказання. Не варто вживати його дітям, під час вагітності та в період лактації, за гіпертонії, у разі хвороби нирок. Напій характеризується вираженою заспокійливою дією, тому, купуючи Анчан в інтернет-магазині, краще не сідати після його вживання за кермо автомобіля.

Як заварювати тайський напій

Класичний спосіб заварювання — залити гарячою водою (90 °C), у жодному разі не окропом. Пропорція: приблизно 20 пелюсток на 0,4 л води. Першу воду зливають, позбавляючись від пилу, другий раз дають настоятися протягом 5–7 хвилин. Готувати та подавати синій чай слід у скляному чи порцеляновому посуді. П’ють і холодним, і гарячим. Можна пити із добавками, великий вибір яких пропонує маркет важливих штук Маудау. Натуральний колір напою синій, але з добавками він може варіюватися різними відтінками синього.

Коментарі
Поділитися
Головні новини
Реклама
keyboard_arrow_up