Фарбування крашанок є однією з головних традицій Великодня. Як це зробити без штучних барвників?
Щоб пофарбувати у жовтий колір, можна використати куркуму. На літр води взяти її три столові ложки, варити 15 хвилин, а потім на 15 хвилин занурювати яйце. Якщо відтінок недостатній, то яйце можна занурити у відвар на ніч.
Для пурпурного кольору потрібно почистити середній чи великий буряк, залити літром води. На середньому вогні довести до кипіння та варити 30–35 хвилин. Потім потрібно покласти яйця у відвар і збавити вогонь до малого, кип’ятити 12 хвилин. Яйця мають залишитися у відварі, поки не охолонуть.
Щоб отримати крашанки рожевого кольору, потрібно середній чи великий буряк дрібно натерти. Сік вичавити та додати оцет. Яйця зварити і покласти в сік на 3 години. За 5–6 годин шкарлупа буде рожевого кольору. Якщо залишити яйця в соку на ніч, то колір стане червоним або бордовим.
Для брунатного кольору треба лушпиння з 10–15 цибулин варити від 20 хвилин до години, залежно від кількості. Яйце помістити у теплий відвар на 5–10 хвилин або довше. Інший спосіб – 20 хвилин варити яйця у готовому відварі.
Зелений відтінок можна отримати, зваривши відвар із замороженого шпинату, свіжої кропиви, петрушки чи іншої зелені, який має настоюватися цілу ніч. Опісля слід занурити варені яйця на три години. Можна використати зелений чай – так яйця забарвляться в болотяно-зелений.
Для блакитного кольору потрібен відвар червоної капусти. Капустину слід нарізати, залити невеликою кількістю води та варити 45 хвилин на малому вогні. В охолоджений відвар додайте 4–5 столових ложок оцту та покладіть на 30 хвилин зварені яйця.
Фіолетовий колір можна отримати, замочивши яйця у соку червоної капусти на три години. Якщо колір недостатньо насичений, можна зварити в відварі яйця до потрібного відтінку.