На головну Інтерв'ю Власник ресторану «Baza» Олександр Самойленко – про заклад, волонтерство і літеру z...

Власник ресторану «Baza» Олександр Самойленко – про заклад, волонтерство і літеру z в логотипі

2053

Коли стало відомо про остаточне закриття найстарішого ресторану міста – «Дружби», чимало містян занепокоїлося, який же заклад оселиться у цих стінах, де споконвіку, ще з часів між двома Великими війнами, діяли ресторани. Утім, втіха від того, що заклад не змінив призначення, змінилася збентеженням, коли нові власники на фасаді помістили вивіску нового ресторану. Адже у його назві «Baza» помітили ненависний українцям рашистський символ – z.

Коли з’явився цей логотип, з чим він пов’язаний, що побачать відвідувачі у новому ресторані і як команда «Baza»волонтерила з перших днів війни, ми розпитали у власника мережі Олександра Самойленка.

- реклама -

Містянам, які полюбляють замовляти додому піцу, суші та іншу смакоту, ця назва відома давно: «Baza» у Володимирі працює у форматі доставки уже кілька років. А от повноцінний ресторан відкрився лише цієї весни. Він – третій у мережі однойменних закладів, які є у Нововолинську та Червонограді.

Власник мережі Олександр Самойленко мешкає в Нововолинську, тож саме там відкрив перший ресторан. Усі вони працюють за однаковою концепцією й оформлені у схожому стилі, мають однакове  меню, яке поєднує у собі найпопулярніші страви –  різноманітні роли, піци, бургери, wok.

   «У великих компаніях зазвичай збираються люди з різними смаками і непросто буває вгодити усім. У нас же кожен гість зможе обрати те, що смакує саме йому», – пояснює такий підхід Олександр. І хоч страви обирають популярні, класичні, та до кожної намагаються додати щось своє, як в рецептурі, так і в подачі. Тож суші і піци від «Baza» можна упізнати з-поміж подібних страв із інших закладів міста завдяки цікавому поєднанню смаків, унікальним смаковим акцентам та естетичному вигляду. Є в меню і виняткові фішки – наприклад, солодкий рол, який неодмінно вподобають любителі десертів.

   За формування меню, рецептуру і приготування відповідає шеф-кухар, а от подачу і зовнішній вигляд страви Олександр Самойленко контролює сам і ставиться до цього дуже прискіпливо. «Постійно хочеться щось поліпшити», – сміється він. Він же і затверджує нові страви. До слова, дизайном інтер’єру також займався сам, хоча за освітою – юрист.

   Внутрішній дизайн закладу вражає вже з порога – червона канапа і кришталева люстра, підсвічені кольорами дзеркала і фарбована у глибокий сірий стеля, «оголене» мурування стін, де-не-де порослих декоративним мохом, і глибокі велюрові крісла й дивани, буяння зелені, чергування темних, глибоких і легких пісочних відтінків.  Загалом – виняткове поєднання розкоші, комфорту і сучасного стилю.

   «Філософія нашого закладу проста – щоб гості лишилися задоволеними», – пояснює Олександр. Тож створюючи ресторан «Baza», прагнув зробити красиве і приємне місце, де люди могли б не просто забігти поїсти, а справді відпочити. Тож вирішив поєднати стиль дорогого закладу і демократичний цінник меню – страви в ресторані коштують стільки ж, як і в доставці.

   Утім, багатьох володимирчан ресторан вразив і «до порога»: відколи на фасаді будинку повісили вивіску з його логотипом, люди почали звертатися до редакції та запитувати з обуренням у соцмережах, чому на будинку в центрі міста розміщене слово з латинською літерою z – чи не пов’язано це з рашистами, які зробили її символом своєї агресії?

   «Назва мережі «Baza» існує вже сім років, стільки ж і логотип. І стосунку до цього, що зараз відбувається, не має жодного. Вважаю, що надто прискіпуватися до цього – трохи перебір, бо ж з алфавіту літеру не викинеш, та й зі слів, у яких вона вживається, теж. Звісно, якби ми знали, що символ, тотожний літері z, набуде такого значення, то, можливо, поміняли би шрифт, але, на жаль, передбачити цього було неможливо, а вивіска була готова ще задовго до повномасштабного вторгнення», – пояснює Олександр.

   Так само не могли передбачити і те, що процес відкриття закладу розпочали якраз перед початком війни. Звісно, про те, щоб відчинити двері для відвідувачів, спершу й мови не було: і не час це робити, коли вся країна приголомшена війною, і частина працівників-стажерів виїхала за кордон. Тож натомість команда закладів Олександра Самойленка активно включилася у волонтерство.

   «На другий день війни я подумав: у нас є можливості допомагати. Є фінанси, є кваліфікований колектив, склади наповнені продуктами. Тож ми вирішили зайнятися тим, що вміємо найкраще – готувати смачні страви і годувати захисників і вимушених переселенців», – розповідає Олександр. Їжу завозили добровольцям, які з перші дні пішли воювати, підгодовували тероборону й поліцію, гарячі страви привозили жінкам і дітям, які стояли в довжелезних чергах на прикордонних переходах в Устилузі та Угринові. Власник закладу зауважує, що не вважає це чимось особливим: допомогти, відповідно до своїх можливостей, – це суспільний обов’язок.

    Коли ситуація принаймні в нашому регіоні стабілізувалася, а керівництво держави закликало, де це можливо, відновлювати роботу приватного бізнесу, ресторан «Baza»відчинив свої двері для відвідувачів. Святкового відкриття, як це планували спочатку, не робили, але обіцяють надолужити цікавими заходами після перемоги.

   «Зараз у нас працює один зал, але в планах – відкрити ще два,  а також літній майданчик з ігровим куточком для дітей. Простір великий і дає можливість зробити класне середовище для різних аудиторій – і для молодіжних компаній, і для сімейного відпочинку. Тож в одному із залів хочемо облаштувати караоке», – ділиться Олександр. Із часом заклад наповниться  ексклюзивними подіями – тематичними вечорами, вечорами живої музики, стендапу тощо. А поки що містян і гостей Володимира запрошують познайомитися з рестораном безпосередньо, відвідавши його.

Віталіна МАКАРИК.

Поділитися
- реклама -

Прокоментувати

Введіть Ваш коментар
Введіть Ваше ім'я

три × 1 =