Новини

Їмо у школі й дитсадку: що у меню?

Архів
186 переглядів

Коли народжується дитина, то мама, годуючи немовля грудним молоком, ретельно дотримується правил збалансованого здорового харчування. Та й для дитинки до двох-трьох років підбирають «корисне» меню, де немає місця смаженим стравам, солодощам чи газованій воді. Але з часом, чомусь, ми харчуємося так, як звикли. На нашому столі є бутерброди з ковбасою, заправлені майонезом салати, котлети, смажена картопля і ще чимало навіть традиційних страв, які не назвеш корисними. Їх споживають і дорослі, й діти, забуваючи про культуру харчування і, власне, про те, чому і що саме варто їсти, щоб забезпечувати організм необхідними вітамінами та мікроелементами. Цю ситуацію вирішили змінювати на державному рівні з ініціативи першої леді Олени Зеленської. У школах та закладах дошкільної освіти, згідно з постановою Кабміну, змінили підходи до організації харчування дітей, оновили та значно розширили меню. Нові рецепти приготування смачних і корисних страв розробив для малих українців відомий столичний шеф-кухар та кулінарний експерт Євген Клопотенко. Зауважимо, що норми харчування в закладах освіти не переглядали понад 15 років.

З 1 січня місцеві заклади дошкільної освіти, а з 10 (після закінчення канікул) – й школи остаточно перейшли на новий стандарт харчування. Ще з вересня тривав певний перехідний період, коли у меню уже починали додавати деякі нові страви. Про це розповідає начальниця управління з гуманітарних питань виконавчого комітету Володимир-Волинської міської ради Оксана Бігун. За її словами, харчування вихованців ЗДО відбувається за  віковими категоріями. Діти віком двох-чотирьох років харчуються за 31 гривню на день, а від чотирьох до шести – за 45. Коштом місцевого бюджету покривається п’ятдесят відсотків вартості харчування кожного вихованця, решту суми становить батьківська плата. Учні перших-четвертих класів загальноосвітніх шкіл громади харчуються на 9 гривень у день за кошти місцевого бюджету за фактом відвідування ними занять. Також від плати звільняються школярі 1-11 класів, які належать до пільгових категорій: діти-сироти та позбавлені батьківського піклування, учні з особливими освітніми потребами, які навчаються в спеціальних та інклюзивних класах, та діти з інвалідністю, діти з малозабезпечених сімей, учні з числа внутрішньо переміщених осіб та таких, які мають статус дітей, які постраждали внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів, діти учасників бойових дій, які  брали безпосередню участь АТО/ООС.

За обіди учнів 5-11 класів без пільг платять батьки.

-Харчування у школах, як і раніше, забезпечують підприємці, які стали переможцями конкурсних торгів щодо надання цієї послуги через систему «ProZorro». Так, у школі №1 – Лілія Оніщук, №2 – Віра Чайковська-Тарликова, №5 – Людмила Токова,  НВК №3-ліцей, школах сіл Суходоли та Ласків – Зінаїда Устьянцева, гімназії – Лариса Грищук. Вони дбають і про закупівлю продуктів, і про приготування страв кухарями. У школах громади впроваджується можливість вибору учнями однієї з двох страв, а у міській гімназії подача обідів відбувається за принципом «шведського стола» і діти самі визначаються, чим посмакувати, обираючи салати і гарнір – повідомляє Оксана Андріївна. – Контроль за якістю харчування здійснює Держпродспоживслужба. Ми теж інспектуємо заклади й цікавимося, чи смакують нові страви дітям. Але зазначу, те, чи їстимуть учні й вихованці ЗДО корисну їжу, залежить і від культури харчування у сім’ях. Тому в усіх закладах проводиться відповідна роз’яснювальна робота й з батьками.  

Згідно з постановою Кабміну від 24 березня 2021 року №305, норми енергетичних потреб дітей різного віку привели у відповідність до вимог Всесвітньої організації охорони здоров’я. Тепер важливою є не тільки калорійність їжі, а й кількість у ній вітамінів та мікроелементів. Меню стало різноманітним, збільшено кількість овочів, фруктів, круп, м’яса та риби, смаку стравам додають спеції та соуси. Суттєво зменшено кількість солі, цукру, картоплі та жирів. Також у їдальнях заборонені замінники продуктів, до яких належать, зокрема, ковбаса, сосиски та маргарин. Смажене теж забороняється.

Ми поцікавилися, як впроваджується харчування по-новому у місцевих школах та закладах дошкільної освіти, чи смакують нові страви дітлахам?

–  Впродовж останніх кількох років ми особливу увагу приділяємо питанню харчування учнів, – каже директорка ЗОШ №5 імені Анатолія Кореневського Ірина Костюк. – Два роки тому у школі провели капітальний ремонт їдальні та харчоблоку й створили усі умови для забезпечення якісного харчування дітей. Окрім косметичного оновлення приміщення, замінено систему водопостачання, придбане нове технологічне обладнання (марміти, електроплита, холодильник, електросковорідка, всі стелажі, мийки та інше), закуплено також нові столи, стільці, умивальники, сушки. Витратили на комплексне оновлення харчоблоку близько двох з половиною мільйонів гривень коштів міського бюджету.

Як поінформувала директорка, уже впродовж багатьох років послуги із організації харчування учнів у школі надає ФОП Людмила Токова, яка повністю несе відповідальність за те, як і чим харчуються школярі. Також у школі створена бракеражна комісія, до складу якої входить медичний працівник та педагоги, які  стежать за якістю харчування. Крім цього, медсестра щоразу перевіряє температурний режим в холодильнику, якість приготування їжі.

З 1 січня вартість харчування у школі становить 21 гривню. З місцевого бюджету виділяється 9 гривень. За ці кошти учні початкової школи гарантовано отримують випічку і чай або компот. Якщо ж батьки здійснять доплату за порцію 12 гривень, то діти споживатимуть гарячий сніданок.  Учні середніх та старших класів теж харчуються батьківським коштом (21 гривня). Діти пільгових категорій отримують гарячі сніданки безплатно.

– Зміни щодо організації харчування учнів були неминучими. Але варто зазначити, що забезпечити якісне харчування, яке б відповідало усім вимогам і нормам за 21 гривню – неможливо, та стараємося готувати страви за відповідними рекомендаціями. Ще з минулого року частково впроваджували нові норми, зокрема, котлети та сирники не смажили, а випікали, додавали нові страви. У зв’язку з дотриманням протиепідемічних вимог поки що не переходимо на організацію харчування за принципом «шведського столу». Але діти старших класів впродовж дня мають можливість обрати собі страву до смаку, адже кухарі готують два види наїдків (на сніданок та для груп продовженого дня), розповіла директорка.

Перелік страв розробляють на увесь місяць. Цікаво, що різноманіття гарячих сніданків дійсно чимале, бо жодного разу за чотири тижні страви не повторюються. Ось, для прикладу, вчорашній сніданок: салат з моркви, родзинок і сметани, тушкована риба з овочами під томатним соусом, відварена картопля з вершковим маслом, компот з фруктів, частинка апельсин.

Як зазначає Ірина Ростиславівна,школярі нове меню сприйняли непогано. Вона зазначає: якщо у сім’ї, де зростає дитина, не споживають каші, то й у школі учень спершу відмовляється від такої страви. Натомість залюбки з’їдає котлету чи салат. Нарікань з боку батьків щодо нового харчування теж не було. Все ж Ірина Ростиславівна повідомляє, що впродовж січня вчителі та кухарі контролюють, які страви дітям смакують, а які залишаються у мисці. Це роблять для того, щоб на наступні чотири тижні скорегувати меню (можливо, якісь страви замінити), аби воно задовольняло смаки якомога більшої кількості учнів.

Так само на чотири тижні розробляють меню й для вихованців закладів дошкільної освіти з урахуванням усіх рекомендацій та згідно з постановою Кабміну. Як розповідає директорка КЗ «Заклад дошкільної освіти (ясла-садок) №8 «Вишиванка» Зоряна Гузь, уже протягом листопада-грудня минулого року тут поволі, у тестовому режимі, переходили до нових вимог та норм харчування, а з січня цього року використовують уже абсолютно інше меню, ніж було раніше.  

Очільниця ЗДО вбачає чимало позитивних змін у тому, що був переглянутий підхід до організації харчування дітей закладах дошкілля. Водночас додає, що довелося зіткнутися й з певними труднощами. Приміром, змінилася кількість страв у денному раціоні, а ще технологія їх приготування, тому додалося роботи кухарям. Також був змінений режим роботи працівників їдальні, адже на сніданок дітки споживають не звичні молочні каші чи омлет, а страви з м’яса, на приготування яких потрібно значно більше часу. За новим вимогами до організації харчування, вихованці дитсадка мають щодня споживати курятину, двічі на тиждень – свинину, яловичину, а ще рибу. Також багато овочів і фруктів, каші. Серед новинок й те, що тепер передбачене окреме дієтичне харчування для визначених категорій дітей, які мають проблеми з травленням чи алергії.

За словами Зоряни Олегівни, те, чи споживатимуть діти запропоновані страви, залежить від того, чи готують такі ж у дома, тому у «Вишиванці» ведуть активну інформаційну роботу з батьками. З вечора вихователі у чаті групи оприлюднюють затверджене меню на наступний день, а протягом дня – фото контрольних порцій. Більше того, батькам роздали рецепти наїдків, аби вони могли такі ж готувати вдома, й тоді для малечі ці страви будуть уже знайомими. Також на сайті установи оприлюднили важливу інформацію про оновлений підхід до харчування і навіть записали відеоролик, у якому дали відповіді на найпоширеніші питання, що турбують батьків.  

І хоч здорове харчування – це модний тренд у всьому світі і все більше людей розуміють необхідність збалансованого раціону, все ж у нашій країні дотримуються принципів споживання корисної їжі далеко не всі, якщо не сказати – одиниці. А для того, щоб малеча залюбки смакувала новими стравами, вони мають бути не «дивиною у тарілці», а звичними витворами маминих рук. Якщо сім’ях дотримуватимуться правил здорового харчування, удома готовитимуть каші, споживатимуть більше овочів та фруктів, то діти у садочках та школах теж охоче з’їдатимуть свою порцію, а тоді й в дорослому віці продовжать харчуватися правильно.

На головному фото: Ірина Верезей, Людмила Токова, Любов Дудко, Тетяна Савюк готують смачні страви у ЗОШ №5 імені Анатолія Кореневського.

Валентина ТИНЕНСЬКА

Коментарі
Поділитися
Головні новини
Реклама
keyboard_arrow_up