На головну Господарюємо Зріють ранні овочі у сонячній оранжереї

Зріють ранні овочі у сонячній оранжереї

475

  Двір, у якому багато квітів. Так характеризують обійстя Наталії та Ігоря Теряткіних односельці, вказуючи дорогу. А й справді, навіть навесні, коли ще зовсім немає зелені довкола, різнобарвна віола заквітчала їхні клумби та арки, а зовсім скоро її місце займуть улюблені Наталчині троянди, яких у господарстві біля трьох сотень.

- реклама -

  А завітати до них у гості нас спонукали не лише безліч квітів та вишуканий дизайн подвір’я, де серед розмаїття квітів і альтанка, і лавки-гойдалки, і навіть два фонтани, а й те, що господиня вже в цей час може похвалитись домашніми редискою, руколою, огірками та навіть золотистими помідорами-чері. А крім того, на підвіконнях оранжереї стигнуть і перші перці.

   Забезпечує свою родину ранньою городиною Наталія ось уже декілька років. Але для цього потрібно докласти чимало праці. Втім, розповідає жінка, від роботи у теплицях отримує задоволення, тож проводить там більшість свого часу.

   «Висівати насіння я починаю у січні-лютому. Зростає розсада у першій із оранжерей, яку ми обладнали практично з комори. У ній зараз прохолодно, а взимку навпаки – дуже тепло. У цьому приміщенніми вставили високі балконні вікна, щоправда, такі, що були у використанні. Стелажі чоловік зробив самостійно, встановив фітолампи, які життєво необхідні рослинам у зимово-весняний період», – розповідає Наталія. Вона показує спеціальні касети з розсадою перців, помідорів, баклажанів, огірків, базиліку, а також петунії і чорнобривців – стебла міцні, коренева система добре розвинута, а листя темне. З такого посадкового матеріалу виростуть здорові і сильні дорослі рослини.

  Перша розсада вже добре підросла, її господиня пересадила у теплиці, якими зайнята майже уся присадибна ділянка. Там тепло, достатньо волого, облаштовані системи крапельного поливу. Це надзвичайно важливі пристосування, стверджує Наталія, оскільки поливати помідори чи огірки зі шланга – категорично протипоказано. Зате «спиці» системи водопостачання спрямовані прямо до коренів рослин, а зверху грунт замульчований сухою травою, тож зайвої вологи просто немає. На помідори в такому середовищі ніколи не кинеться фітофтора – це уже перевірено на практиці.

  Порахувати всі сорти помідорів Наталя не береться. Знає, що їх більше сорока. Червоні, жовті чи рожеві, грушевидні і перцевидні, «чорний принц» і «зелений малахіт», «золоті пальчики», призначені для в’ялення, і «биче серце» – хоч і не придатні для консервування, але дуже смачні у свіжому вигляді. На обробку хімікатами у жінки табу. Хіба збризкує помідори молоком чи сироваткою з кількома краплями йоду або дає фітоспорін – такі собі поживні бактерії, які запобігають розмноженню патологічних. Підживлення, каже, огірки також не потребують. А от під перець і баклажани чим більше розведеного курячого посліду дати, тим краще.

   Крім того, зауважує господиня, ніколи не слід створювати однакові умови для усієї розсади, адже огірки люблять температуру в межах 20 градусів тепла, а помідори краще переносять температуру не вищу 10 градусів, баклажани з перцем бояться вітру, тому їх треба захистити з боків, зате зверху можна й не накривати. Не слід замінювати фітолампи звичайними приладами освітлення – під ними пагони швидко потягнуться вгору і стануть слабкими. І ще багато-багато різноманітних деталей потрібно знати, аби виконувати, здавалось би, просту роботу – вирощувати розсаду.

  А зовсім нещодавно, до свого дня народження, Наталія втілила свою давню мрію – разом із чоловіком і сином збудували красиву літню оранжерею, в яку можна виходити прямісінько з кухні.

   «Давно загорілась цією ідеєю, але розуміла, що затія дороговартісна. Та в один момент на її споруджені наполіг чоловік. Він саме повернувся з роботи у Польщі, переконав мене, що вкласти заощадження у таку велику справу – це правильно, і результат очевидний. Тим більше, що через сніжну зиму добряче поруйнувались наші старі теплиці. Я на той час, маючи здавна схильності до дизайнерських рішень, хоч за професією я медсестра, саме почала проходити онлайн-курси за програмою «3-DMax». Уже закінчила два курси із трьох, як довелось усі сили і час віддавати вирощуванню розсади, тож третій курс пройшов наш син Назар, студент КПІ. Він теж зацікавився дизайнерською справою, так що залікову роботу ми вже готували удвох. Я зобразила схему нашої майбутньої оранжереї, Назар детально вирахував усі розміри та створив 3-D проект. А незабаром візуалізація нашого задуму отримала практичне втілення», – розповідає Наталія Теряткіна.

   Будували усією родиною, каже жінка. Спочатку з однієї сторони хати залили фундамент, встановивши й стовпчики, між якими планували помістити вікна на всю висоту будівлі. Чоловік, у якого золоті руки, провів зварювальні роботи. А далі облаштовували купол із секторів прозорого полікарбонату, через який зараз так і ллються сонячні промені. Частину розсади жінка вже перенесла до оранжереї, але попереду ще встановлення у цій споруді системи крапельного поливу. Можливо, саме там Наталія розпочне вирощувати й не зовсім традиційні рослини для наших широт. Планує посадити ківі, банани тощо.

  Але виростити – це не проблема, каже Наталія, бо найважче знайти ринки збуту подібної продукції. Тому ранні овочі продає лише на початку сезону, а коли вони у рази дешевшають, пускає на переробку та консервацію. Так само і з квітами та розсадою – їх доводиться возити на ринки нашого міста та сусіднього Нововолинська. У селі ж багато сортової розсади не продаси, бо кожен самостійно пророщує насіння – вдало чи ні, то неважливо, зате дешево людям обходиться.

   Зараз найбільше купують віолу, яку зазвичай називають братиками, – це гарне вирішення і для домашніх клумб, і для посадки на могилах рідних до провідної неділі. А там уже дійде черга і до помідорів, болгарського перцю, баклажанів.

    Знайти Наталію Теряткіну можна у фейсбуці та інстаграмі, вона завжди відгукнеться на повідомлення, там же й розміщені фото та навіть відео усіх рослин, які можна в неї придбати. А ще жінка надасть консультацію, і завдяки її порадам матимете гарний врожай.

Юлія ПАШКОВА.

Поділитися
- реклама -

Прокоментувати

Введіть Ваш коментар
Введіть Ваше ім'я

5 × 4 =